Maciach Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2005 no witam. wiem wiem. powiecie profanacja, po co itd. ale ja pytam sie uprzejmych Panów jak włożyć silnik fiata 126p na ruską skrzynie? tak krok po kroku. to że flansze trza dorobić to wiem. ale pytanie jak połączyć sprzęgło jedno z drugim? i czy ktoś tym jeździł? widziałem w poprzedni weekend taki silnik na skrzyni Awo a w zasadzie to było całe Awo. dziękuje za wszelkie wypowiedzi w tym temacie. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciach Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2005 no może by sie ktoś odezwał?? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pikas Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2005 No więc o flanszy już nie będę wspominał :P . Z przypasowaniem skrzyni ruska nie ma problemów... kupujesz w sklepie 6 szt. prowadnic sprzęgła (te takie kołki wprasowane w koło zamachowe) Następnie w oryginalnym kole zamachowym maluszka wykonujesz 6 otworów o rozstawie otworów sprzęgła ruska i wprasowujesz owe kołki na gorąco. Jeszcze w kole zamachowym wykonujesz lekkie podfrezowania pod sprężyny i koniec...cała robota ;). Ale czemu chcesz zastosować skrzynkę dnieprową ?? Maluch ma fajną skrzynie , w sam raz na przeróbki dla „SAMa”. W miejscu wyjścia półosi dyferencjału montujesz zębatki łańcuchowe ( mogą być dwie może być i jedna wg, woli) i pomykasz przez świat. Jeśli ręczna zmiana ci nie odpowiada to można pomyśleć o automacie sekwencyjnym (trochę pracy ale da rade). Sam myślałem o skrzyni od ruska lecz problemy z szerokim kołem , przedłużonym wahaczem , wysokim skokiem amorków tylnych oraz kosztem odpowiedniego przełożenia (10x32) ... zresztą samemu trzeba sobie obliczyć co tak naprawdę bardziej się opłaca... ale jedno warto naprawdę wiedzieć ... w trasie łatwiej naprawić łańcuch niż talerz !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matołusz Opublikowano 19 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2005 Dobra pomijam sam fakt "trudnoiści" >jakie by nie były, nawet najmniejsze< technicznych tio po co wkładać do ruska silnik od 126p?? Silniki sowieckie są tak trwałe i podatne na modyfikacje ze to poezja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRBIT Opublikowano 19 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2005 Kilka fotek zaprzęgu z silnikiem fiata 126p:http://republika.pl/m72f/ozanna2004/ozanna2004_43.jpghttp://republika.pl/m72f/ozanna2004/ozanna2004_42.jpghttp://republika.pl/m72f/ozanna2004/ozanna2004_44.jpghttp://republika.pl/m72f/ozanna2004/ozanna2004_45.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubaMart Opublikowano 19 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2005 jedyny problem o zrobic flansze :| a to koszt kolo maxxxx 150 zl moj kolega mial awoka z silnikiem malca i jedzil nim 8 lat i sprzedal powiedzal ze niewidzi lepszej maszynki od swojej wydumki .warto dodac ze rama byla minimalnie poszezona a rozstaw osi byl jak w org. niewspominaja o kosztach podzespolow !! 8) rusek niezle wyglada ale czesci sa drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 21 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2005 WITAM!! Jakchcesz to mam silnik do garbusa speity ze skrzynia od ruska ,silnik jest po remoncie ,mozliwosc odpalenia.Jak cos to pisz na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matołusz Opublikowano 23 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2005 No dobra dzieki fotki ładne, ale po co na tego Malara przerabiać?? kto mi wytłumaczy to?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi