Skocz do zawartości

Pytanie-Quady

sil
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:)

Niestety z braku czasu już daaaawno nie było mnie na tym forum:((Ale teraz przysyła mnie tu pytanko:)

Otóż będę brał udział w piątek/sobote w pewnej grze terenowej w której jedną z konkurencji będzie jazda quadem(najpewniej w terenie):P

Niestety nie mam informacji jakiej pojemnosci będą owe maszynki,ale proszę was o jakieś instrukcje, jak skutecznie jeździć quadem w terenie?(różnice pomiędzy jazdą na enduro a quadem),na codzień jeżdze Sendą R.

Liczę na waszą pomoc,bo chce mieć najlepszy czas :P)))

pzdr

Super specem w tej dziedzinie nie jestem, zrobiłem sobie tylko małą rundkę. Oto co zauważyłem a raczej co mnie się wydaje:

Trzeba się nauczyć dozowania gazu kciukiem (strasznie mnie to drażniło).

No i podstawa to mocno wychylać się w zakręcie na jego wewnętrzną stronę,

bo to cholerstwo łatwo "dachuje".

W samej technice jazdy duzo zależy czy to będzie napęd na jedną czy obie osie. Przy tym pierwszym zakręty najlepiej pokonywać poślizgmi, dociązyć przód, wychylic się skręcić i odwijać a poźniej kontrować.

Może niech się wypowiedzą inni co mieli więcej do czynienia z traktorkami.

Uwazaj tez na podpieranie sie nogami .Po prostu z moto zostaje przyzwyczajenie ze jak stajesz albo na zakrecie wystawiasz noge i moze cie na quadzie kosztowac nawet zlamaniem... Jak jezdizlem na quadziku kumpeli to wlasnie nogi mnie denerwowaly i wydawalo mi sie to ciezkie do kontrolowania. Milej jazdy bo na takim quadziku mozna poszales , ale i tak wole moto :buttrock: