Ghostraider Opublikowano 19 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2005 Witam! Mam kolejny problem z moim simsonkiem :D Chodzi mi o światła. Na początku przez 10 minut jazdy działały i później nagle przestawały, lub jeśli zgasiłem go i odpaliłem ponownie zaświecały się na sekunde i gasły i już nie chciały odpalić. Dwa razy mi się zdarzyło, że po nocy lub paru dniach dalej nie działay, a przeważnie wtedy już świeciły. Gdy przestały działać sprawdziłem czy jest prąd na przewodzie, który biegnie od cewki i go nie było. Czy to wina uszkodzonej cewki czy coś innego? P.s. Mam przerobioną instalacje na 12V, ale ze zwykłym przerywaczem i chciałbym się dowiedzieć czy do cewki 12V do elektronika różnią się czymś od cewek 12V do zwykłego simsona z przerywaczem czy są takie same?P.S.2 W wakacje kupiłem nową cewke ładującą aku i zasilającą światło hamowania i po zamontowaniu nie daje prądu, a stara dawała, ale bardzo mały. Kabelki przylutowałem tak samo jak było na starej cewce i zamontowałem, ale ani nie łąduje ani nie świeci światło stopu. Na opakowaniu pisało S51 12V Elektronic. Ja mam SR50 jak już pisałem ze zwykłym przerywaczem. Czy to przez złą cewke czy kupiłem uszkodzoną?P.S.3 Gdy chciałem sprawdzić prąd na kablu od świateł gdy zbliżyłem miernik na około 10-15 cm od silnika zaczynał on wariować. Może to być spowodowane, że całą zime leży w nie ogrzeawnym garażu czy to coś innego? Może jakieś pole elektryczne, przez które nie działają światła :?: :) P.S.4 W pokrywie od storny magneta mam dziure od dołu, którą zrobił pękający łańcuch, ale nie doszła do osłony od magneta, ale czy to możliwe, że przez dostającą się tam wode nie działają mi światła? W wakacje jechałem już z tą dziurą w mocnej ulewie, ale światła działały. Z góry dziękuje za odpowiedzi, ponieważ sezon się zbliża, a moto nie gotowe:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sputnick Opublikowano 19 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2005 To ja sie podlacze do tematu: Ktore wlokno w zarowce to dlugie a ktore mijania (to z daszkiem czy bez)? I jak ma byc wsadzona zarowka daszek nad wloknem czy pod ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyVFR Opublikowano 20 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2005 instalka w simku to makabra. nie chodzi o to, ze trudna do zrobienia, ale o to, ze wystpuje ich kilka rodzajow i czesto bywaja niefachowo przerabiane. zobacz dokladnie jaki masz rodzaj instalki i wtedy daj znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghostraider Opublikowano 20 Lutego 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2005 Instalacja na 12V była przerabiana przez poprzedniego właściciela, ale nie była robiona według schematu. Osobiście zrobiłem całą instalacje od nowa, ale nie zmieniałem cewek, które już tam były. Robiłem ją ze schematu, który jest w ksążce jeźdze motorowerem Simson dla 6V, poniewaz dla 12V był tylko dla instalacji z modułem zaplonowym, a nie mechanicznym przerywaczem. Tutaj daje link do tej instalcji na której się wzorowałem http://www.republika.pl/arecki113/schematy.../simsonsr50.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi