Gość BULLSON FOREVER Opublikowano 19 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2005 Witam. Nosze od jakiegoś czasu z chęcią kupna kasku z podnoszoną szczęką. Chciałbym zapytac urzytkowników takich kasków o opinie na temat tych kasków z których korzystają. Przede wszytskim chodzi o trwałosc mechanizmów, komfort, wygode urzytkowania: czy jest wyjmowana wysciółka, łątwo odpinana szyba, koszt szyby tez, czy mozna podniesc szczeke w czasie jazdy jedna reka, czy nie ma przewiewów do srodka, czy jest szczelny w czasie jazdy w deszczu i oczywiscie ile kosztuje taki kask jaki opiszecie. Z góry dzieki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dr.Big Opublikowano 20 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2005 Sam zastanawialem sie nad kaskiem szczekowym i troche jestem obczytany w temacie. Przymierzalem juz chyba wszystkie dostepne mi modele. Po pierwsze napisz, jaki przedzial cenowy Ciebie interesuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiszpan Opublikowano 20 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2005 miałem już Caberga Just One Plus (2 szt) a teraz mam Airoh SV55. Na 100% szczękowiec jest głośniejszy i cięższy od integrala, jest jednak wygodniejszy. Wybór modelu jak pisze dr. Big zależy od zasobności skarbonki :P na szczękkowca trzeba jednak liczyć sie z wydatkiem 500-1600PLN. Dla zainteresowanych mam do sprzedania za 200PLN używkę (2 latek)Caberga J1Plus rozmiar S kolor czarny. Zainteresowanych prosze o kontakt na PW.PZDR! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketchupvfr Opublikowano 20 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2005 od '98 jeżdże w N100, muszę nosic wzmacnicze wzroku więc dlatego taki wybór i miałem już dość wkładania najpierw kasku a potem celowania oprawkami w ucho :P Teraz są już nowsze odmiany tego modelu, ale ja do swojego sie już przyzwyczaiłem, koleszka ma jakiegos Caberga ze szczeną, nie pamietam modelu ale szczęśliwy raczej nie jest, jakies hałasy przy większych prędokściach, problemy z mechanizmem, szybka się strasznie szybko rysuje i będzie zmieniał an N100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BULLSON FOREVER Opublikowano 20 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2005 jaki przedzial cenowy Ciebie interesuje?do 1000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtalski Opublikowano 20 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2005 Od połowy sezonu jeżdżę w Airoh'u SE 500. W sumie ok. 8000 km i muszę powiedzieć, że jestem zdowolony. Przede wszystkim trzeba się pogodzić z tym, że będzie głośniej, ale idzie z tym żyć. Kask ma wyjmowaną wyściółkę z przyjemnego materiału Coolmax. Łatwo się go otwiera jedną ręką. Łatwo też zdjąć szybę. Jeżeli chodzi o szczelność to powiem, że w czasie jazdy przez dobre 300-400 km w ulewie nie dostała się woda do środka. Dodatkowo wyposażony jest w osłonkę na nos, osłone na brodę i antifog (naklejka). Mimo, że nie nakleiłem tego antifoga kask raczej nie paruje (trochę jedynie w czasie jezdy w niskich temperaturach, oczywiście jak się stoi np. na światłach). W miarę dobrze działa też system wentylacji. Waga 1550 +- 50 g. przy wyprostowanej pozycji (enduro) waga nie przeszkadza, ale już w pozycji bardziej pochylonej do przodu czułem go już po ok. 100 km. W zeszłym roku płaciłem za niego 845 zł. Polecam. W tej chwili ciężko już dostać ten model, ponieważ został zastąpiony SV55, który ma dodatkowo szybkę przeciwsłoneczną. No i kosztuje już 940 zł (Motosprzęt). Jeżeli chciałbyś wydać trochę więcej sianka (1 270 zł - Motosprzęt) to myśle, że SR 600 może być godny uwagi (wykonany z carbonu-kevlaru przez co lżejszy). Linki do testów w/w kasków:http://www.skutery.net/akcesoria-produkt.asp?id=8http://www.skutery.net/akcesoria-produkt.asp?id=60http://www.skutery.net/akcesoria-produkt.asp?id=56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gossy Opublikowano 20 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2005 Kupilem Caberga Justissimo - kolor tytan z szaroscia - szczekowiec z dodatkowa przyciemniana szyba. Ma wyjmowana antybakteryjna wysciolke, zamki szczeki metalowe (alu), szyba z antyfogiem, wszedzie uszczelki, dwa systemy nawiewu, centralny przycisk blokady szczeki, mozliwosc demontazu szczeki - zostaje odkryta skorupa z szybka.Mi sie bardzo podoba, nosze okulary, do tej pory jezdzilem w integralu (tez Caberg;-)) ale po przymiarkach na ostatnim Bazarze w Lodzi kupilem szczekowca.Zobaczymy na trasie jak jest z halasem.Ciezszy od mojego integrala o 200 gram.Kupilem go pod koniec bazaru - czlowiek pakowal juz kaski do samochodu, moze stad cena jaka wytargowalem - 700PLN (w Rapidzie cos okolo 1100PLN) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avalon Opublikowano 22 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2005 Uzuwam AGV GT OPEN. Wyjmowana wyściólka,mechanizm podnoszenia szczęki obsługiwany jedną ręką (bardzo ważne!), dobrze pracujący mechanizm zamykania-podnoszena szczęki i system zabierania szyby przy zamykaniu. Jest (jak wszystkie tego typu kaski) głosniejszy niz integral i cięższy 1600g. Genaralnie jest ok, ALE :arrow: Szyba paruje niestety, a kask do tanich modeli nie należy.Dwa razy zdarzyło sie że od podnoszenia szczęki poluzowała sie jedna ze śrub a raz nawet całkiem sie odkręciła.(na szczęście ja znalazłem)Poprawiłem fabryke i teraz jest ok.naklejki nie sa przelakierowane bezbarwnym i niestety po jednym sezonie i widac gdzieniegdzie jak zaczynaja lekko odstawać.Tapicerka antyalergiczna,nosek, wywietrzniki, osłona podbródka... jest nieźle ale AGV za bardzo sie ceni. Cytuj Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dr.Big Opublikowano 25 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2005 Widze ze Airohy, Cabergi i Nolan zostaly dosyc dokladnie opisane. Niestety w cenie 1000 zl ciezko dostac Schubertha Concepta czy Shoei Syncroteca II.Osobiscie polecilbym wlasnie Schubertha, jest to kask zbierajacy najlepsze opinie, a przy odrobinie szczescia mozna go juz kupic troche powyzej 1 k zl.Sam bralbym koniecznie szczekowca z opuszczanymi okularami p-slonecznymi.Concept jest produkowany i udoskanalany od lat i poza troche dziwnym wygladem ma wszystkie ektrasy kaskow szczekowych. Dodatkowo jest chyba najbardziej cichym szczekowcem(za wyjatkiem modelu C2). PS. Widzialem ostatnio Airoha SV55 za 199 euro... Cena calkiem, calkiem. A kask tez wyglada na przyzwoity, no i ma okulary p- sloneczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi