Skocz do zawartości

Kask a okulary korekcyjne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam stoje przed zakupem kasku i ewentulnie jeszcze gogli na motor tylko jest jeden problem okulary korekcyjne(-5) jak ma sie to do wygody podczas jazdy i czy mozna wybrac jakies przystosowane modele przez interent czy pozostaje tylko przymierzanie kaskow az trafie na taki ktory byl by wygodny a co do gogli slyszalem ze da sie kupic/zrobic w nich szkla korekcyjne ale jak ma sie to z prawem bo mam wpisane ze musze jezdzic w okularach

Nie wiem o jakim kasku myślisz, ale jeżeli o integralnym/szczękowym to tam nie ma gogli, tam ma być miejsce na okulary. Są firmy które zostawiają taki "kanał" w poduszkach przy uszach żeby okulary wchodziły. Nie przypominam sobie modeli które by miały jakieś specjalne kształty żeby zmieścić oprawki, bo oprawek masz tysiące, więc to by nie zadziałało. W najgorszym razie możesz mieć za duże oprawki żeby pasowały to kasku, ale z doświadczenia (wiele lat jeździłem w okularach) to musiałby by być bardzo duże.

Będziesz miał inny kłopot, bo teraz większość kasków ma blendę przeciwsłoneczną, a ta zasadniczo nie jest kompatybilna z okularami. Ale tu też jest wyjście - troszkę bardziej kosztowne, ale na dłuższą metę debest - nowe okulary, z oprawkami pasowanymi do kasku, i fotochromem. Wtedy wszystko spoko działa. 

Także wbijaj do dobrego sklepy i mierz.

A gogle? Tylko do jakiegoś orzeszka, a tu bym poradził - odpuść sobie, kup integrala. Ochrona jest ważniejsza od imidżu na moto.. 

Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę.

Jeżeli masz kask do którego są wymagane gogle to problem z głowy. Jest cała masa gogli specjalnie większych żeby zmieścić okulary. Motocyklowych nie szukałem, ale narciarskich masz spory wybór. 

Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę.

Jezeli masz wieksza ilosc dioptri to warto sie zastaniwic nad oprawkami z metalu ktore maja ciensze druty lub plaskie „ Bügle „ tak aby nie uciskaly.

Mniejszy fason oprawek jest zawsze pozytywny. W zaleznosci od swojego komfortu moszesz wybrac szklane lub plastikowe soczewki.

Nie wiem ile w PL ale same okulary np. Przeciwsloneczne z oprawkami w DE to koszt niecalych 18 €. Problem zaczyna sie jedynie w tym, ze biorac zwykle szkla warto by je czy to zfotochromowac czy tez odlustzryc co Ci polecam, masz pytania pytaj !

🙂

W dniu 22.05.2025 o 16:23, Wojtek_345 napisał:

mysle o kasku cos pod rodzaj crossowego a one raczej szybki nie maja wiec gogle to jedyna opcja w ktorej najwygdniejsze byly by szkla korekcyjne tylko jak udowdnisz to polciji na kontroli nie wiem czy jest jakas mozliwosc

Pod jaki rodzaj motura ma byc ten helmofon ? 

🙂