oliju555 Opublikowano 21 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2024 Siemka mam parę pytań dotyczących tuningu w aprilia mx 125 chodzi głównie o zmianę cylindra planuje włożyć do silnika italki 140 i z tąd miałbym parę pytań co należy zmieniać w takim przypadku posiadam już zmieniony wydech oraz zawór wydechowy wał również będzie wymieniany wraz z cylindrem ale pytanie czy należy również zmienić głowice na tą z italkita czy seryjna będzie pasowała ,jak będzie wyglądała sprawa z dozownikiem oleju oraz najważniejsze gaźnik aktualnie jest założony seryjny delorto 28 z większymi dyszami czy będzie on się nadawał do tego cylindra? z góry dziękuje za odpowiedzi 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jannikiel Opublikowano 22 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2024 Witam, niestety tutaj mało kto odpowie, na to pytanie, ale są stronki i fora uzytkowników, gdzie chłopaki dzielą się wiedzą... Ja jak wymieniam chcącym, to z reguły czytam opisy zestawów tuningowych, co tam producent poleca, no i oczywiście, wymieniam w komplecie, głowica + cylinder + dopasowany tłok z pierścieniami z zestawu... Dodam od razu jednak, że jakikolwiek mocniejszy tunning, łączy się z większą częstością ewentualnych awarii, czy szybszego zużycia... fizyki nie da się oszukac... W silnikach 2-suwowych mając pecha i np zbyt zubożony skład mieszanki paliwa z powietrzem, silnik można usmażyć w przeciągu 30 sekund... i trzeba o tym pamiętać... dlatego też do zestawu tunningowego należałoby zmienić nastawy gaźnika ( bogatszy skład mieszanki paliwa z powietrzem), lub wymienić gaźnik na polecany przez producenta takowego zestawu....co do dozownika oleju, z reguły zalecam stosowanie dodatkowej porcji oleju... ale i tak, przebiegi to góra: 5-10 tys do kolejnego remontu, a czasami jeszcze szybciej...tak jak wyżej napisałem fizyki nie da się oszukać: zwiększone ciśnienia, obroty, obciążenia, powodują w rezultacie zwiększone zużycie współpracujących ze sobą elementów... Pozdr. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliju555 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2024 dziękuje za odpowiedź jak najbardziej rozumiem że szybciej będzie się zużywał silnik będzie to mój 2 remont ale właśnie zastanawiam się najbardziej nad tym gaźnikiem ponieważ nie mam zamiaru wyciskać max z tego silnika i zastanawiam się czy ten wystarczy bo koszty gaźników są dosyć spore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jannikiel Opublikowano 22 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2024 Można zostawić, ale trzeba odpowiednio do tunningu wzbogacić niestety metodą prób i błędłów mieszankę paliwo- powietrze... W skrócie w każdym zakresie obrotów świeca ma mieć odpowiedni kolor... Najlepiej postawić na rolkę hamowni i analizator spalin + odpowiedni majster... Samemu, ciężko, tak mniej więcej, czasami się uda, ale też, czasami trzeba wymienić iglicę, rozpylacz i dysze główną, oraz lub wolnych obrotów...zadanie żmudne i trudne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi