Jump to content

Yamaha Virago 125 1997- brak mocy, Max prędkość 60 km/h

Recommended Posts

Witam , kupiłem ostatnio nie oszukując dość w ciemno Yamahę Virago 125 z 1997.
Wg poprzedniego właściciela wymienione w niej były gaźnik na nowy orginalny, świece na irydowe, pompa paliwa, cewki zapłonowe, olej i filtry. Z tego co widzę to raczej wszystko prawda.
Motor odpala na strzała, na jedynce i dwójce ładnie ciagnie  ale gdy wyjedzie się na drogę i się go rozpędza przyspiesza z małymi oporami do max 60.
Świece sprawdzałem i iskra jest w obu ale nie jestem pewien co do synchronizacji.
Może ktoś miał podobny problem i byłby wstanie mi wytłumaczyć czy coś w domowym warsztacie mogę z tym zrobić czy raczej jechać do mechanika? Z góry dzięki za odpowiedzi.
[image]https://i.postimg.cc/XvGwYQmq/IMG-20240 ... 110504.jpg[/image

Ale dlaczego tłok? Skąd pomysł że się zaciera? Czy zatarcie w silniku 4T nie wynika z braku smarowania? A może nie ma ciśnienia sprężania? A może jest źle ustawiony gaźnik, może ma nieszczelny dolot albo jest problem z układem zapłonowym.

Z najprostszych rzeczy to należy wykręcić świece i sprawdzić kolor izolatora oraz zmierzyć ciśnienie sprężania na obu cylindrach. Na pracującym silniku na wolnych obrotach należy sprawdzić czy w dolocie nie ma nieszczelności.