Skocz do zawartości

tłoki w uralu

gmmoto1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli chodzi o pierścienie to jeżeli będziesz zainteresowany to mogę polecić polskie bardzo dobrze wykonane z właściwego materiału. Nie wciskam żadnego kitu sam na nich jeżdżę.

Teraz robię lekki tuning silnika w dnieprze i też je będę zakładał.

Jeżeli będziesz chciał to prześlę Ci adres na PW żeby nie robić darmowej reklamy.

Mam małe pytanie:

Jaka średnice ma sworzeń tłokowy z CC ? 20 mm czy 22mm Jeżeli 22 milimetry to przynajmniej w dnieprze mogły by wystąpić pewne komplokacje. Nie wiem jak jest z korbowodem w uralu ale w dnieprze jest cienkościenna tulejka brązowa w główce korbowodu i w przypadku zastosowania większych sworzni samo rozwiercenie tulejki nic nie da ponieważ będzie miała za cienkie ścianki, prawdopodobnie będzie trzeba rozwiercić gniazdo tej tulejki w główce korbowodu na większy wymiar i dorobić nową. Jeżeli sworznie są 20 mm to nie ma żadnego problemu jak tylko wykonanie nowej tulejki.

Mam jeszcze jedno pytanie. Ponieważ chce zastąpić oryginalne sworznie rosyjskie 21mm jakimiś lepszej jakości poszukuję takowych. Jeżeli wiesz gdzie w jakim silniku są takowe zastosowane bardzo proszę o informacje.

Sworzeń od CC to 20 mm i trzeba robić nowe tuleje do główki korbowodowej ale to nie problem. Ja oparłem się z tą mechaniką na bardzo profesjonalnym warsztacie z ogromnym doświadczeniem ufam w to co chcą zrobić ale i oni mają pewne problemy głównie chodzi o bilans cieplny silnika po zmianach. Wykonuję również dodatkowe smarowanie prawego cylindra tak jak opisuje Piotr Wojciechowski. Chciałbym z nim nawiązać kontakt ale mam problem z adresem emailowym do niego.

Sprawdzę Ci średnice sworzni ale dopiero w poniedziałek i dam odpowiedź.

gm

• 4 tygodnie później...

ostatnio rozkrecilem gary w moim uralcu (1st time) patrze... co to za tloki.. bujalem sie z tym z tyd :) od poldka? malucha? .... okazalo sie ze od cc700 lub jak kto woli malucha bis :D kupilem pierscienie 1 szlif bo byly juz do wymiany . srednica cylindra oryginalnie ma chyba 78mm a u mnie 80.. wiec jak chcesz takie tloki zalorzyc to musisz tulejowac cylindry... tak? ... :D rosnie.. pojemnosc :> powidzeni a

dzieki za sprostowanie. Wiem, ze takie laickie wypowiedzi jak moje moga byc irytujace, dlatego staram sie je ograniczac :) Dziekuje za sprostowanie Pipcyk. Wybacz mam od pol roku moto i polknietego bakcyla... wiec czasem moge cos palnac..

pozdrawiam

• 1 rok później...

Jest problem, ponieważ obecnie w Polsce nikt nie produkuje do Urali tłoków. A jeżeli ktoś produkuje to ja o tym nic nie wiem. Można próbować dorwać tłoki do nowych Urali które są grafityzowane i produkowane w zakładach łady i podobno maja o wiele lepsza jakość.