Marcin2021 Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Witam Mój znajomy ma problem z Hondą Pantheon 125 4T a mianowicie brak ładowania akumulatora wymiana regulatora napięcia nie pomogła jak sprawdzić stator-iskrownik w tym motocyklu z regulatorze jest pełno kabelków w tym 3 żółte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 3 zolte kable to polaczenie z alternatorem. Trzeba je rozpiac i na wlaczonym silniku sprawdzic miernikiem napiecia zmiennego jak wysokie jest ladowanie z alternatora przy powiedzmy 3 tys obr. Pomiar robimy laczac koncowki miernika z poszczegolnymi kablami faz alternatora 1+ 2, 2 + 3, 1 + 3. Prad na wszystkich fazach powinien byc prawie jednakowy i osiagac okolo 70V AC. Masz miernik? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin2021 Opublikowano 16 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 No to mamy problem bo u niego jak mierzyłem to było 18V pomiędzy 1i 2 32V pomiędzy 2 i 3 i 18V pomiędzy 3 i 1 co prawda na wolnych obrotach co i tak sugeruje że alternator jest na złom przynajmniej w mojej ocenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 No tak, stator do przewiniecia lub trzeba kupic nowy / dobry uzywany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin2021 Opublikowano 16 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Pytanie czy w tej hondzie występuje tak zwany stator suchy czy w kąpieli olejowej i w którym miejscu w silniku go szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Boje sie ze musiszz znalezc serwisowke na necie lub moze forum skuterowe i ktos tam bedzie wiedzial co gdzie jest i jak sie do tego dobrac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi