Skocz do zawartości

SAM - SAM - SAM

Zyclon
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

ten post to krotki apel o kontakt wszsytkich posiadach SAM-ów opartych na podzespołach

- fiata 126P

- zaporożca

Zaznaczam że chodzi o założenie silnika samochodowego do ramy motocykla.

Moja prośba jest prosta. jeżeli dysponujecie jakimiś informacjami / patentami / danymi literaturowymi

jakimi się podpieraliście przy budowie prosze o udostępnienie...

Dodatkowe informacje jakei mnei interesujato :

- jak ożenić do motoru koło samochodowe

- czy ktoś ma doświadczenie w spawaniu ram własnej konstrukcji

- wszelkie informacje dotyczące kąta pochylenia główki ramy na własności jezdne a także na wytrzymałość / obciążenie wezła łożyskowego głowki ramy

Przepraszam że wtargnąlemna forum "rusycystów" ale niewiedziałem gdzie to zapodać :D :D

- jak ożenić do motoru koło samochodowe

dajesz do wytoczenia środek koła

wstawiasz ramiona z wspawaną piastą koła motocyklowego - wymaga precyzji ,ale jest do zrobienia -jestem świadkiem , to samo sie stało z przednim kołem - na felgę stalówke.

ramiona pięcioramienne z blachy 30, lub 25 już nie pamiętam.

ramę musisz dać do pospawania spawaczowi ,który spawa rzeczy atestowe od tego zależy twoje życie. potem spaw dajesz do prześwietlenia - równie ważne.

pochylenie główki ramy weż motocykla , który już jeżdzi , np porównaj rysunki techniczne niektórych modeli i zobacz , który ma pochylenie Tobie najbardzie odpowiednie . możesz do tego wykorzystać nawet główkę już gotową od ramy jakiegoś wielkiego motocykla wojskowego - czemu wojskowego - bo są najcięższe i mają solidne konstrukcje główki - możesz taką zrobić też samemu - wtedy dajesz łożyska stożkowe - bardzo wytrzymałe i masz spokój na całe życie.

jak będziesz potrzebował pomocy udaj się do chłopaków z polibudy warszawskiej pomogą i mają dostęp do technologii i maszyn nam niedostępnych i mają czas.

zajrzyj na http://www.rotor.ridres.pl jest tam ich ogłoszenie o pomocy technicznej.

ucz się techniki samemu - bo w tym kraju ludzie nie chcą zarabiać i podejmować się zadań które wymagają myślenia , więc Ty myśl jak - potem znajdż tylko wykonawcę któremu pokażesz na rysunku co chcesz otrzymać a on to będzie potrafił zrobić.

• 2 tygodnie później...

a nie lepiej dorwac jakies pełne koło 15', 16". wtedy dorabiasz tylko piaste motocyklową(u mnie M-72) i masz komplet. ja tak zrobilem w swoim zaporozcu i jest naprawde OK. jest to chyba najprostrze i najpewniejsze rozwiazanie. pozatym nie ma własciwie ograniczenia w rozmiarze opony mozesz nawet wsadzic oponke o rozmiaze 230mm bo szerszych nie spotkałem..

hyea