Skocz do zawartości

Kupowanie motocykla- razem czy osobno.

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Kłaniam,

Jakiś czas temu nie bardzo dokładnie pamietam gzdie lub od kogo czytałem-widziałem cos takiego.

Jakiś człek sugerował że jak sie kupuje jakiegos sprzeta jeżdżącego i na dodatek jest się żonatym (względnie meżatym :D ) to pono bardzo sie opłaca um,owe kupna sprzedazy pisac także na swoja druga połowę bo tam coś potem jak sie płaci OC to ta sztuka która faktycznie jest tylko napisana na umowie zechce kiedys mieć własnego sprzęta bedzie miała jakieś znizki czy cuś.

Wiem że to bardzo metnie napisałem ale tak naprawde nie pamiętam o co tak do konca chodziło (był to w zamierzchłych czasach kiedy na chleb mówiłem bep a na muchy tapty :lol: ).

Jak by ktoś cos w "tem temacie" wiedział lub miał ideę gdzie szukać to będę niezmiernie dźwięczny.

Gruss!

I.

Ubezpieczenie OC za mój samochód 280zł ( około )

Ubezpieczenie OC za samochód córki ( mały stary dziad ) 500zł ( okoLo ), więcej bo zarejesrowany na mnie i córkę która ma prawko od 8 m-cy.

Ubezpieczenie OC gdybym zarejestrował brykę tylko na dzieciaka 1 000zł ( około )

Kwoty nie są dokładnie takie jak napisane gdyż nie chce mi się grzebać w kwitach ale proporcje są mniej więcej takie.

Zalety; oszczędzam na dzisiaj ok 600zł rocznie.

Wady; jak córuś przywali to i ona i JA tracimy zniżki ( także na AC ) co może kosztować mnie znacznie więcej, ale cóż, trzeba ufać dzieciom :D

Zbycho

Odpowiedź na priva.

Jeśli to będzie Wasz pierwszy sprzęt, czyli nie macie żadnych zniżek od ubezpieczenia to nie robi Wam żadnej różnicy czy zarejestrujecie moto na jedną czy na dwie osoby.

Jeśli masz już wypracowaną jakąś zniżkę to część jej tracisz ( nie całą ).

Bezwypadkowy staż w ubezpieczeniach komunikacyjnych jest bardzo ważny gdyż od tego uzależnione są zniżki.

Porozmawiaj z agentem ubezpieczeniowym on wyliczy Ci co do grosza co tracisz co zyskujesz.

Powodzenia :D

Zbycho

Wielkie dzieki!

Trochę późno zareagowałem ale myślałem że tylko twój poprzedni post - Zbycho- tam wisi. Jak juz w końcu sie dorobie sprzęta to dam znac jak się sprawa ma i jak radzą mieszacze-ubezpieczacze. Moze sie to przydac komu innemu.

OC to jedna sprawa. A jsli chodzi o umowe kupna-sprzedaży to czy to cos robi? Czy w ogóle jest taka mozliwosc zeby kupującym były dwie osoby naraz (znaczy przypadek raczej szczególny bo małżowiństwo)?

Gruss!

I.

tak wlasciwe wydaje mi sie ze to sie oplaca w takiej sytuacji jak moja 8) tzn

wlascicielem mojego moto jest TATA;) ja jestem wspolwlascicielem (wpisanym w kazdym swistku)

poniewaz mam 17 lat (jak rejestrowalem mialem 16) to od chwili ubezpieczenia zaczely mi leciec znizki za bezkolizyjnosc/bezwypadkowaos :lol:

i jak bede starszy to juz bede mial jakies znizki za to ze w nic nie przywalilem (odpukac!!!!!!!!!!!!!!!!!!) np jak na 18 sprawie sobie autko to juz nie bede mial 20% wzwyzki za to ze jestem mlodociany bo ta wzwyzke zjadlo to ze juz od 2lat bylo moto na mnie ubezpieczane!!!!

tak jak ktos wczesniej napisal z corka to wyglada wlasnie tak!!!!!

jeszcze jeden przyklad

moj kumpel (18) ma autko i jest zarejestrowane na rodzicow i zamiast placic 1000zl placa jego rodzice 300zl;) z tego latwy rachunek 700zl jestes do przodu!!!!!

a 700zl to jest kawalek chleba;)