Skocz do zawarto艣ci

Xj600 nie odpala po przebudowie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Pa艅stwa,
przejrza艂em forum, ale nie mog艂em znale藕膰 odpowiedzi na m贸j problem, a nawet moje problemy konkretnie:/
Przerabia艂em swoj膮 XJ600 1993 projekt ju偶 prawie sko艅czony- ca艂a wi膮zka na nowo zaizolowana itp. i jest problem, a nawet wi臋cej ni偶 jeden:
1. Nie chce odpali膰
2. Kontrolki, kt贸re przenios艂em na lamp臋 si臋 nie 艣wiec膮
3. Lewy prz贸d kierunek nie dzia艂a
Wszystko wygl膮da jak na zdj臋ciach.
Ad.1. Nie kr臋ci, nic a nic. Jakby pr膮du nie mia艂a- mam roczny akumulator, kt贸ry na czas projektu by艂 w domu i raz w miesi膮cu 艂adowa艂em go do oporu. Prosz臋 Was bardzo o pomoc co mog臋 przejrze膰, 偶eby kr臋ci艂- by艂 roz艂o偶ony totalnie (opr贸cz silnika), ale kostki sobie pooznacza艂em, wi臋c nie ma mo偶liwo艣ci 偶ebym co艣 藕le z艂膮czy艂:/, jedyna rzecz jakiej nie wsadzi艂em to kostka z kablem do czujnika stopki bocznej, bo stwierdzi艂em 偶e tego nie potrzebuj臋, czy mo偶e by膰 to powodem?
Ad.2. 呕ar贸wki za艂o偶y艂em ledowe i gdy s膮 w艂膮czone d艂ugie 艣wiat艂a i przekr臋cam kluczyk, to miga mi chwilowo tylko zielona (luz) i Niebieska (d艂ugich 艣wiate艂). Normalnie przy w艂膮czeniu d艂ugich kontrolka nie 艣wieci si臋 niestety, a po przekr臋ceniu kluczyka na ON luz r贸wnie偶 si臋 nie pod艣wietla:/
Ad.3. Og贸lnie kierunki (ledowe) mi 艣wiec膮 i trzeszcz膮- prawa strona prz贸d i ty艂, lewa tylko ty艂 (z przodu nie dzia艂a- mo偶e to by膰 zwykle uszkodzony kierunek) to 偶e 艣wiec膮, stale, a nie mrygaj膮 to zapewne przerywacz, kt贸ry jeszcze nie zosta艂 zmieniony na ledowy- czekam na paczk臋. Jednak kontrolki kierunk贸w r贸wnie偶 mi nie 艣wiec膮, czy mo偶e to te偶 by膰 spowodowane tym przerywaczem ?
Bardzo Was prosz臋 o pomoc, ju偶 si臋 prawie witam z g膮sk膮, sezon w pe艂ni a ja nadal w gara偶u:/
Z g贸ry dzi臋ki za sugestie i rady:)
https://ibb.co/Fq8N2PL
https://ibb.co/ZMvJNPJ
https://ibb.co/9Ntvz05

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Dzi臋ki za odpowied藕, tak w艂a艣nie sobie my艣la艂em 偶e jak kostki nie podpialem nawet to wychodzi jakby sta艂e by艂a roz艂o偶ona... 馃槙 niestety w gara偶u b臋d臋 w przysz艂ym tygodniu z powodu pracy, to wtedy b臋d臋 rzezbil dalej 馃檪

Odno艣nik do komentarza

Dobra,

uda艂o mi si臋 zdezaktywowa膰 czujnik stopki bocznej.

Kierunkowskaz przedni naprawiony- dzia艂a, bo pod艂膮czy艂em nowy przerywacz i kierunkowskazy wszystkie dzia艂aj膮 i mrygaj膮 jak powinny.

Niestety nadal mam problem z odpaleniem motocykla. Pr贸bowa艂em wszystkiego, wszystkie kostki pod艂膮czone i nie chce zakr臋ci膰 nawet. Jedynie nagrzewa si臋 ta cz臋艣膰 (link)- jestem do艣膰 laikiem, ale rozrusznik jest pod艂膮czony- i nie nagrzewa si臋, nie cyka nawet (gdyby nie by艂o pr膮du w aku)- tylko ta cz臋艣膰 ze zdj臋cia i nagrzewa si臋 gdy w艂膮cz臋 艣wiat艂a :/ Nie wiem, kt贸r臋dy mo偶e jeszcze p艂yn膮膰 pr膮d i dok膮d aby to zbada膰

https://ibb.co/s91MKD4

Prosz臋 bardzo o pomoc i kierunek szukania mo偶liwego powodu usterki. Z g贸ry dzi臋ki.

Odno艣nik do komentarza

Okej, jutro spr贸buj臋 bo b臋d臋 na garazu. A orientuje si臋 Pan mo偶e jak to powinno wygl膮da膰 w艂a艣nie na rozruszniku po kolei?聽

Bo mam tam taka podk艂adk臋 niemetalowa, dwie nakretki 8 no i ten konektor od przeka藕nika rozrusznika, jak powinno to by膰 od dolu skr臋cone? Mo偶e na tym polu da艂em d...聽

Odno艣nik do komentarza

W dniu 5.08.2019 o 16:30, jonaszko napisa艂:

Zdejmij t臋 gumow膮 os艂on臋.pod nia masz dwie sruby chyba 8 mm. Zewrzyj je, rozrusznik powinien zakr臋ci膰. Je偶eli tak, to sprawdz czy na kabelku z konektore pojawia si臋 napiecie kiedy trzymasz starter. Jezeli tak to ten przekaznik jest do wymiany

Wys艂ane z mojego EVA-L09 przy u偶yciu Tapatalka

I k艂opot jest nadal niestety:/ gdy zwrlem te dwie nakretki to nic, po pod艂膮czeniu przewodu od przeka藕nika zap艂onu te偶 nic:/ gdy pod艂膮czam przewody z 偶ar贸wka pod przeka藕nik rozrusznika po zdj臋ciu os艂on gumowych 偶ar贸wka si臋 艣wieci czyli pr膮d tamt臋dy p艂ynie. Przetarlem klemy, sprawdzi艂em starter przy kierownicy--jeden kabel by艂 nadlamany to go ogarnalem i zaizolowalem. Nie mam poj臋cia co mo偶e nie grac:( nic nie kr臋ci, nie stuka nawet... Czy mo偶e to by膰 spowodowane kontrolka i led kt贸re przenios艂em z panelu na lamp臋?聽

W dniu 5.08.2019 o 16:30, jonaszko napisa艂:

Zdejmij t臋 gumow膮 os艂on臋.pod nia masz dwie sruby chyba 8 mm. Zewrzyj je, rozrusznik powinien zakr臋ci膰. Je偶eli tak, to sprawdz czy na kabelku z konektore pojawia si臋 napiecie kiedy trzymasz starter. Jezeli tak to ten przekaznik jest do wymiany

Wys艂ane z mojego EVA-L09 przy u偶yciu Tapatalka

I k艂opot jest nadal niestety:/ gdy zwrlem te dwie nakretki to nic, po pod艂膮czeniu przewodu od przeka藕nika zap艂onu te偶 nic:/ gdy pod艂膮czam przewody z 偶ar贸wka pod przeka藕nik rozrusznika po zdj臋ciu os艂on gumowych 偶ar贸wka si臋 艣wieci czyli pr膮d tamt臋dy p艂ynie. Przetarlem klemy, sprawdzi艂em starter przy kierownicy--jeden kabel by艂 nadlamany to go ogarnalem i zaizolowalem. Nie mam poj臋cia co mo偶e nie grac:( nic nie kr臋ci, nie stuka nawet... Czy mo偶e to by膰 spowodowane kontrolka i led kt贸re przenios艂em z panelu na lamp臋?聽

Odno艣nik do komentarza

Dobra, przypadkiem styknalem te dwie 艣ruby na przeka藕niku

https://ibb.co/X4TZF7R

I kr臋ci 馃檪

Tylko kr臋ci niezale偶nie czy zap艂on jest w艂膮czony czy w艂膮czony ani czy jest kabelek z konektorem niebiesko-bia艂y po艂膮czony czy nie:/. Ale ju偶 kr臋ci co艣, czyli w tym miejscu. Bardzo ale to bardzo prosz臋 o pomoc聽

Bo jak innym kablem pod艂膮czam kabelek niebiesko-bia艂y z konektorem od przeka藕nika do minusa w aku to te偶 kreci

Edytowane przez Jesion
Odno艣nik do komentarza

Tylko na tym kabelku z konektorem kt贸ry odchodzi od przeka藕nika ca艂y czas jest pr膮d tzn 偶ar贸wka si臋 艣wieci jak dam jeden przew贸d do konektora, a drugi do masy. Niewa偶ne czy kr臋c臋 po zlaczeniu 艣rub na zap艂onie czy bez. To w takim razie wina tego przeka藕nika? Czy mo偶e by膰 jeszcze problem na stronie wiazki od stacyjki lub starter?聽

Odno艣nik do komentarza

Ne tej 艣rubie masz plus聽 z aku bezposrenio wi臋c norm膮 jest, 偶e jak zewrzesz to i bez zap艂onu zakr臋ci. Przeka藕nik jest sterowany minusem wiec jak pod艂膮czysz mas臋 na kr贸tko do cewki to te偶 bedzie kr臋ci艂...zastanawiam si臋 jak z reszt膮 przebudowy skoro nie znasz zasady dzia艂a przeka藕nika rozrusznika. Z tego co piszesz to wszystko jest ok przy przeka藕niku wie c rozbierz prze艂膮cznik zespolony bi sprawd藕 przycisk startera, przewody przedzwo艅 bo jeden z nich idzie w艂asnie od przycisku do przeka藕nika. Najlepiej 艣ci膮gnij serwis贸wk臋 i schemat obejrzyj.聽 Jak mia艂e艣 czujnik kosy to mozliwe, ze mia艂e艣 lub masz czujnik klamki sprz臋g艂a...to te偶 moze byc pow贸d.

lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383
prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1
...i tak wszyscy umrzemy...

Odno艣nik do komentarza

Og贸lnie moto kupi艂em kilka 艂adnych lat temu i to ju偶 by艂 rze藕ba dokonana przez poprzedniego w艂a艣ciciela kt贸rego艣 z kolei bo by艂a to eska z owiewka a ja kupi艂em jak eNke gdy jeszcze mniej wiedzialem. Czujnik kosy by艂 zrobiony w spos贸b nast臋puj膮cy : oba kable by艂y skr臋cone jakby ca艂y czas by艂a z艂o偶ona 偶eby m贸c odpali膰 zawsze i tak te偶 zrobi艂em tylko skrocilem przew贸d, oba kable s膮 skr臋cone i zaizolowane. Co mog臋 sprawdzi膰 w czujniki sprz臋g艂a, ewentualnie co mog艂em 藕le zrobi膰 z czujnikiem stopki bocznej?聽

Schematy badalem, i tylko jest k艂opot na tym niebiesko-bia艂ym:/ on idzie od przycisku startu ale te偶 rozvieralem i nic nie jest odlutowane ani si臋 nie styka z niczym innym

Edytowane przez Jesion
Odno艣nik do komentarza

Masz miernik? Wiesz co to jest badanie ci膮g艂o艣ci po艂膮czenia? Je艣li nie to znajd藕 moje posty i si臋 dowiedz bo setny raz nie chce mi si臋 pisa膰 a wtedy powiem co masz zrobi膰....je艣li sam nie wpadniesz na to po przeczytaniu moich innych post贸w.

lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383
prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1
...i tak wszyscy umrzemy...

Odno艣nik do komentarza

32 minuty temu, jonaszko napisa艂:

Do sprawdzenia wystarczy ci 偶ar贸wka. Jeden styk do plusa a drugi do tego kabelka od przycisku startera. Tj. minus. Powinna za艣wieci膰 w trakcie naciskania.

OK, zrobi艂em ale 艣wieci niezale偶nie czy zap艂on w艂膮czony czy nie, czy wciska start czy nie:/ i te偶 niewa偶ne czy kluczyk jest na on czy na off

52 minuty temu, jonaszko napisa艂:

Do sprawdzenia wystarczy ci 偶ar贸wka. Jeden styk do plusa a drugi do tego kabelka od przycisku startera. Tj. minus. Powinna za艣wieci膰 w trakcie naciskania.

OK, zrobi艂em ale 艣wieci niezale偶nie czy zap艂on w艂膮czony czy nie, czy wciska start czy nie:/ i te偶 niewa偶ne czy kluczyk jest na on czy na off ale to jak jest jedno do minusa drugie do konektora od strony przeka藕nika.聽

A jak daje jeden do kabelka od startera a drugi do plusa to nic nie 艣wieci 馃槙

Panowie, przepraszam za zamieszanie. Jak zwykle pierd贸艂a zwyk艂a. Wyczyscilem w starterze styki, rozkrecilem i zasniedzialo na maksa:D dzi臋ki wielkie za pomoc i wsp贸lne medrkowanie, troch臋 si臋 nauczylem w razie czego 馃檪 jak doko艅cz臋 to wrzuc臋 jak dzia艂a 馃槃

Odno艣nik do komentarza

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

Udost臋pnij

• Dodaj now膮 pozycj臋...