Jesion Opublikowano 31 Lipca 2019 Udost臋pnij Opublikowano 31 Lipca 2019 Witam Pa艅stwa,przejrza艂em forum, ale nie mog艂em znale藕膰 odpowiedzi na m贸j problem, a nawet moje problemy konkretnie聽Przerabia艂em swoj膮 XJ600 1993 projekt ju偶 prawie sko艅czony- ca艂a wi膮zka na nowo zaizolowana itp. i jest problem, a nawet wi臋cej ni偶 jeden:1. Nie chce odpali膰2. Kontrolki, kt贸re przenios艂em na lamp臋 si臋 nie 艣wiec膮3. Lewy prz贸d kierunek nie dzia艂aWszystko wygl膮da jak na zdj臋ciach.聽Ad.1. Nie kr臋ci, nic a nic. Jakby pr膮du nie mia艂a- mam roczny akumulator, kt贸ry na czas projektu by艂 w domu i raz w miesi膮cu 艂adowa艂em go do oporu. Prosz臋 Was bardzo o pomoc co mog臋 przejrze膰, 偶eby kr臋ci艂- by艂 roz艂o偶ony totalnie (opr贸cz silnika), ale kostki sobie pooznacza艂em, wi臋c nie ma mo偶liwo艣ci 偶ebym co艣 藕le z艂膮czy艂聽聽, jedyna rzecz jakiej nie wsadzi艂em to kostka z kablem do czujnika stopki bocznej, bo stwierdzi艂em 偶e tego nie potrzebuj臋, czy mo偶e by膰 to powodem?Ad.2. 呕ar贸wki za艂o偶y艂em ledowe i gdy s膮 w艂膮czone d艂ugie 艣wiat艂a i przekr臋cam kluczyk, to miga mi chwilowo tylko zielona (luz) i Niebieska (d艂ugich 艣wiate艂). Normalnie przy w艂膮czeniu d艂ugich kontrolka nie 艣wieci si臋 niestety, a po przekr臋ceniu kluczyka na ON luz r贸wnie偶 si臋 nie pod艣wietla聽Ad.3. Og贸lnie kierunki (ledowe) mi 艣wiec膮 i trzeszcz膮- prawa strona prz贸d i ty艂, lewa tylko ty艂 (z przodu nie dzia艂a- mo偶e to by膰 zwykle uszkodzony kierunek) to 偶e 艣wiec膮, stale, a nie mrygaj膮 to zapewne przerywacz, kt贸ry jeszcze nie zosta艂 zmieniony na ledowy- czekam na paczk臋. Jednak kontrolki kierunk贸w r贸wnie偶 mi nie 艣wiec膮, czy mo偶e to te偶 by膰 spowodowane tym przerywaczem ?Bardzo Was prosz臋 o pomoc, ju偶 si臋 prawie witam z g膮sk膮, sezon w pe艂ni a ja nadal w gara偶u聽Z g贸ry dzi臋ki za sugestie i rady聽https://ibb.co/Fq8N2PLhttps://ibb.co/ZMvJNPJhttps://ibb.co/9Ntvz05 Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Jesion Opublikowano 31 Lipca 2019 Autor Udost臋pnij Opublikowano 31 Lipca 2019 Dzi臋ki za odpowied藕, tak w艂a艣nie sobie my艣la艂em 偶e jak kostki nie podpialem nawet to wychodzi jakby sta艂e by艂a roz艂o偶ona... 馃槙 niestety w gara偶u b臋d臋 w przysz艂ym tygodniu z powodu pracy, to wtedy b臋d臋 rzezbil dalej 馃檪 Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Jesion Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Udost臋pnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Dobra, uda艂o mi si臋 zdezaktywowa膰 czujnik stopki bocznej. Kierunkowskaz przedni naprawiony- dzia艂a, bo pod艂膮czy艂em nowy przerywacz i kierunkowskazy wszystkie dzia艂aj膮 i mrygaj膮 jak powinny. Niestety nadal mam problem z odpaleniem motocykla. Pr贸bowa艂em wszystkiego, wszystkie kostki pod艂膮czone i nie chce zakr臋ci膰 nawet. Jedynie nagrzewa si臋 ta cz臋艣膰 (link)- jestem do艣膰 laikiem, ale rozrusznik jest pod艂膮czony- i nie nagrzewa si臋, nie cyka nawet (gdyby nie by艂o pr膮du w aku)- tylko ta cz臋艣膰 ze zdj臋cia i nagrzewa si臋 gdy w艂膮cz臋 艣wiat艂a :/ Nie wiem, kt贸r臋dy mo偶e jeszcze p艂yn膮膰 pr膮d i dok膮d aby to zbada膰 https://ibb.co/s91MKD4 Prosz臋 bardzo o pomoc i kierunek szukania mo偶liwego powodu usterki. Z g贸ry dzi臋ki. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Jesion Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Autor Udost臋pnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Okej, jutro spr贸buj臋 bo b臋d臋 na garazu. A orientuje si臋 Pan mo偶e jak to powinno wygl膮da膰 w艂a艣nie na rozruszniku po kolei?聽 Bo mam tam taka podk艂adk臋 niemetalowa, dwie nakretki 8 no i ten konektor od przeka藕nika rozrusznika, jak powinno to by膰 od dolu skr臋cone? Mo偶e na tym polu da艂em d...聽 Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Jesion Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Udost臋pnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 W dniu 5.08.2019 o 16:30, jonaszko napisa艂: Zdejmij t臋 gumow膮 os艂on臋.pod nia masz dwie sruby chyba 8 mm. Zewrzyj je, rozrusznik powinien zakr臋ci膰. Je偶eli tak, to sprawdz czy na kabelku z konektore pojawia si臋 napiecie kiedy trzymasz starter. Jezeli tak to ten przekaznik jest do wymiany Wys艂ane z mojego EVA-L09 przy u偶yciu Tapatalka 聽 I k艂opot jest nadal niestety:/ gdy zwrlem te dwie nakretki to nic, po pod艂膮czeniu przewodu od przeka藕nika zap艂onu te偶 nic:/ gdy pod艂膮czam przewody z 偶ar贸wka pod przeka藕nik rozrusznika po zdj臋ciu os艂on gumowych 偶ar贸wka si臋 艣wieci czyli pr膮d tamt臋dy p艂ynie. Przetarlem klemy, sprawdzi艂em starter przy kierownicy--jeden kabel by艂 nadlamany to go ogarnalem i zaizolowalem. Nie mam poj臋cia co mo偶e nie grac:( nic nie kr臋ci, nie stuka nawet... Czy mo偶e to by膰 spowodowane kontrolka i led kt贸re przenios艂em z panelu na lamp臋?聽 W dniu 5.08.2019 o 16:30, jonaszko napisa艂: Zdejmij t臋 gumow膮 os艂on臋.pod nia masz dwie sruby chyba 8 mm. Zewrzyj je, rozrusznik powinien zakr臋ci膰. Je偶eli tak, to sprawdz czy na kabelku z konektore pojawia si臋 napiecie kiedy trzymasz starter. Jezeli tak to ten przekaznik jest do wymiany Wys艂ane z mojego EVA-L09 przy u偶yciu Tapatalka 聽 I k艂opot jest nadal niestety:/ gdy zwrlem te dwie nakretki to nic, po pod艂膮czeniu przewodu od przeka藕nika zap艂onu te偶 nic:/ gdy pod艂膮czam przewody z 偶ar贸wka pod przeka藕nik rozrusznika po zdj臋ciu os艂on gumowych 偶ar贸wka si臋 艣wieci czyli pr膮d tamt臋dy p艂ynie. Przetarlem klemy, sprawdzi艂em starter przy kierownicy--jeden kabel by艂 nadlamany to go ogarnalem i zaizolowalem. Nie mam poj臋cia co mo偶e nie grac:( nic nie kr臋ci, nie stuka nawet... Czy mo偶e to by膰 spowodowane kontrolka i led kt贸re przenios艂em z panelu na lamp臋?聽 Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Jesion Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Udost臋pnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) Dobra, przypadkiem styknalem te dwie 艣ruby na przeka藕niku https://ibb.co/X4TZF7R I kr臋ci 馃檪 Tylko kr臋ci niezale偶nie czy zap艂on jest w艂膮czony czy w艂膮czony ani czy jest kabelek z konektorem niebiesko-bia艂y po艂膮czony czy nie:/. Ale ju偶 kr臋ci co艣, czyli w tym miejscu. Bardzo ale to bardzo prosz臋 o pomoc聽 聽 Bo jak innym kablem pod艂膮czam kabelek niebiesko-bia艂y z konektorem od przeka藕nika do minusa w aku to te偶 kreci Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez Jesion Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Jesion Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Udost臋pnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Tylko na tym kabelku z konektorem kt贸ry odchodzi od przeka藕nika ca艂y czas jest pr膮d tzn 偶ar贸wka si臋 艣wieci jak dam jeden przew贸d do konektora, a drugi do masy. Niewa偶ne czy kr臋c臋 po zlaczeniu 艣rub na zap艂onie czy bez. To w takim razie wina tego przeka藕nika? Czy mo偶e by膰 jeszcze problem na stronie wiazki od stacyjki lub starter?聽 Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
_Monter_ Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udost臋pnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Ne tej 艣rubie masz plus聽 z aku bezposrenio wi臋c norm膮 jest, 偶e jak zewrzesz to i bez zap艂onu zakr臋ci. Przeka藕nik jest sterowany minusem wiec jak pod艂膮czysz mas臋 na kr贸tko do cewki to te偶 bedzie kr臋ci艂...zastanawiam si臋 jak z reszt膮 przebudowy skoro nie znasz zasady dzia艂a przeka藕nika rozrusznika. Z tego co piszesz to wszystko jest ok przy przeka藕niku wie c rozbierz prze艂膮cznik zespolony bi sprawd藕 przycisk startera, przewody przedzwo艅 bo jeden z nich idzie w艂asnie od przycisku do przeka藕nika. Najlepiej 艣ci膮gnij serwis贸wk臋 i schemat obejrzyj.聽 Jak mia艂e艣 czujnik kosy to mozliwe, ze mia艂e艣 lub masz czujnik klamki sprz臋g艂a...to te偶 moze byc pow贸d. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Jesion Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Udost臋pnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) Og贸lnie moto kupi艂em kilka 艂adnych lat temu i to ju偶 by艂 rze藕ba dokonana przez poprzedniego w艂a艣ciciela kt贸rego艣 z kolei bo by艂a to eska z owiewka a ja kupi艂em jak eNke gdy jeszcze mniej wiedzialem. Czujnik kosy by艂 zrobiony w spos贸b nast臋puj膮cy : oba kable by艂y skr臋cone jakby ca艂y czas by艂a z艂o偶ona 偶eby m贸c odpali膰 zawsze i tak te偶 zrobi艂em tylko skrocilem przew贸d, oba kable s膮 skr臋cone i zaizolowane. Co mog臋 sprawdzi膰 w czujniki sprz臋g艂a, ewentualnie co mog艂em 藕le zrobi膰 z czujnikiem stopki bocznej?聽 Schematy badalem, i tylko jest k艂opot na tym niebiesko-bia艂ym:/ on idzie od przycisku startu ale te偶 rozvieralem i nic nie jest odlutowane ani si臋 nie styka z niczym innym Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez Jesion Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
_Monter_ Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udost臋pnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Masz miernik? Wiesz co to jest badanie ci膮g艂o艣ci po艂膮czenia? Je艣li nie to znajd藕 moje posty i si臋 dowiedz bo setny raz nie chce mi si臋 pisa膰 a wtedy powiem co masz zrobi膰....je艣li sam nie wpadniesz na to po przeczytaniu moich innych post贸w. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Jesion Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Udost臋pnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) Okej przesledze 馃檪 dzieki, jak nie b臋d臋 wiedzia艂 co i jak to napisze聽 聽 Tylko nie mam miernika 馃槙 Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez Jesion Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Jesion Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Udost臋pnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 32 minuty temu, jonaszko napisa艂: Do sprawdzenia wystarczy ci 偶ar贸wka. Jeden styk do plusa a drugi do tego kabelka od przycisku startera. Tj. minus. Powinna za艣wieci膰 w trakcie naciskania. OK, zrobi艂em ale 艣wieci niezale偶nie czy zap艂on w艂膮czony czy nie, czy wciska start czy nie:/ i te偶 niewa偶ne czy kluczyk jest na on czy na off 52 minuty temu, jonaszko napisa艂: Do sprawdzenia wystarczy ci 偶ar贸wka. Jeden styk do plusa a drugi do tego kabelka od przycisku startera. Tj. minus. Powinna za艣wieci膰 w trakcie naciskania. OK, zrobi艂em ale 艣wieci niezale偶nie czy zap艂on w艂膮czony czy nie, czy wciska start czy nie:/ i te偶 niewa偶ne czy kluczyk jest na on czy na off ale to jak jest jedno do minusa drugie do konektora od strony przeka藕nika.聽 聽 A jak daje jeden do kabelka od startera a drugi do plusa to nic nie 艣wieci 馃槙 Panowie, przepraszam za zamieszanie. Jak zwykle pierd贸艂a zwyk艂a. Wyczyscilem w starterze styki, rozkrecilem i zasniedzialo na maksa:D dzi臋ki wielkie za pomoc i wsp贸lne medrkowanie, troch臋 si臋 nauczylem w razie czego 馃檪 jak doko艅cz臋 to wrzuc臋 jak dzia艂a 馃槃 Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Do艂膮cz do dyskusji
Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.