Tomek515 Opublikowano 21 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 Witam. 😎 Robie przegląd aprilia pegaso 650 zawory itd. Przy okazji kontroluje łańcuch rozrządu. Serwisówka podaje długość między 20 pinami 124mm u mnie jest 125mm. Tutaj mam pytanie czy producenci dopuszczają jakaś tolerancje?(dopuszczalne rozciągnięcie) Już nie chodzi mi tu o pegaso ale ogólnie. Wiem ze nowy łańcuch ma 124 między pinami. Biorąc pod uwagę długość całego łańcucha i jak co każde 20 mam 1 mm to cały jest za długo o ok. 6 mm co wydaje się sporo. Dziwi mnie ze podają tylko wartość nominalna nowego. Idąc z pytaniem dalej czy wiecie ile w mm rozciągnięcia łańcucha rekompensuje napinacz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 21 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 Nie podałeś rocznika. Jeśli miałaby być tolerancja to byłaby podana. Napinacz to nie niwelator choć po części taką funkcję pełni. Widocznie z jakiegoś powodu szkodzi silnikowi używanie go na rozciągniętym łańcuchu według producenta.... Koszt do 200 zł raczej nie zabija i warto się troszczyć o swój sprzęt. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek515 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 (edytowane) Rocznik to 2000. Co ciekawe w serwisówce jest błąd. W książkach do starszych modeli podany jest wymiar 120,5mm między 20 pinami natomiast w późniejszych książkach jest już 124mm. Mierząc zgodnie z rysunkiem w starej książce każdemu wyjdzie ze ma łańcuch do wymiany. Piszę o tym bo może ktoś z Google trafi na ten wpis i naprowadzi go to na właściwy tor. Raczej nie będę oszczędzać i wymienię łańcuch bo chyba 124 to granica zużycia. Problem gdzie kupić łańcuch bo na allegro są sporo tansze niż w dużych sklepach motocyklowych ale boję się podróbki? Zaintrygował mnie zamiennik z harta mline za 40 kilka zł przy cenie dida z o..motocykle 312zł 😁 Edytowane 23 Czerwca 2019 przez Tomek515 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi