Skocz do zawartości

Rumunia a może Albania - sierpień 2018 >>

Ghost785
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pomysł wyjazdu w jeden z tych dwóch kierunków chodzi mi po głowie od dawna.

Sztywny termin to od 4 - 18 sierpnia 2018r.

Wyjazd tempem spacerowym, spanie namiot lub jakieś domki jak coś się ciekawego przytrafi.

Raczej asfaltowo.

Miejsca które chciałbym zobaczyć:

Wyjazd Rumunia:

- transfogaraska

- transalpina

- wąwozy bicaz

- sapanta (może)

- kilka urokliwych miasteczek

- dotrzeć nad morze czarne (okolice Konstancy),

- Węgierski Miszkolc Topolca

Wyjazd Albania (nie wiem jaką trasą, wiele rzeczy okaże się po drodze, jednak punkty o których myślę tutaj podam):

- trasy sh20 i sh21 (w zależności od nawierzchni, całe lub w części)

- chorwacki Sveti Jure

- chorwacki Park Narodowy Krka

- Bośnia - wodospady Kravica

- Bośnia - Mostar

- Czarnogóra - Kotor i Budva

- kanion rzeki Tara (+most na Tarze)

- most Mesi Szkodra

No to tak mniej więcej, w zależności od wybranej trasy, przebiegów itp.

Na pewno 2 -3 dni zająć się nic nie robieniem gdzieś na Albańskim wybrzeżu default_smile.png

Termin sztywny, ale trasa jak widać jeszcze w opracowaniu.

Bardzo proszę o podpowiedzi co do miejsc i sprawdzonych noclegów.

Jakieś info o opłatach drogowych w:

- Słowacja

- Węgry

- Chorwacja

- Bośnia

- Serbia

- Czarnogóra

- Albania

- Rumunia

I jak sytuacja na przejściach granicznych również default_smile.png

Każda informacja mile widziana default_smile.png

Jeśli ktoś miał by ochotę przyłączyć się do takiego wyjazdu to serdecznie zapraszam, optymalnie myślę było by maks 3 motocykle default_smile.png

Slowacja przejazd za friko

Chorwacja płatne autostrady tak jak w Pl

Pozostałe kraje to w sumie nie wiem bo z autostrad nie korzystałem lub ich nie mają.

Przejścia graniczne - w MNE i CHR jechać bokiem(ominąć samochody) i przejeżdżać przejście miejscem dla pieszych.

W MNE obowiązkowo Durmitor

W Rumunii znalazłem jeszcze wulkany błotne, ale nie byłem.

Jadę do Rumunii w tym roku i w tym terminie, także pewnie gdzieś się miniemy jak ją wybierzesz :D

Węgry, winieta coś ok. 10 euro za motocykl na 10 dni, na autostrady. Ale boczne drogi też są dobrej jakości i bezpłatne. Rumunia - motocykle bezpłatnie.

My też po raz kolejny lecimy do Rumunii w tym roku. Od 27. lipca.

Do czasu, kiedy skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że w kraju jest tylu idiotów. (by S. Lem)

W moim przypadku urlop zaczynam 3 sierpnia od wyjazdu na motogp do Brna - powrót 5 sierpnia(ale to samochodem) później wsiadam na motór (pewnie 6 sierpnia rano) i lecę na Rumunię, najpierw Transalpina potem druga Transtrasa, a potem nad morze trochę poleżeć. Po drodze zamki Draculi, bo żona nie widziała, powrót przez wulkany błotne i Bicaz. Spanie dużo na dziko(pewnie Transtrasy i chcemy nad morzem, choć jedną noc). Miałem to gdzieś rozpisane, ale teraz mam obronę na głowie, więc wakacje są na drugim planie :)

Cezsek dzięki za info :)

przemek96 - to plany podobne, mój plecaczek też chce nad morzem poleżeć ze trzy dni przynajmniej :)

Mam sprawdzony namiar na miejscu na: www.campingzodiac.ro

Znajomi z innego forum byli na takim wyjeździe: http://motoblond.com/ukraina-moldawia-rumunia-2016/

W sumie chodzi mi po głowie co by w tamtą lub w drodze powrotnej zaczepić o Mołdawię i Ukrainę, tylko tak żeby ominąć Naddniestrze, bo mało przyjazne tamtejsze służby kraju nieuznawanego przez nikogo ale jednak istniejącego.

W dniu 3.07.2018 o 06:21, Robimoto napisał:

Witajcie.

Wybieramy się do Rumunii na dwa motocykle od 21.07 nie wiecie jaki jest stan dróg po powodziach czy któreś są zamknięte ?

Kolego byłem w Rumuni w zeszłym sezonie Poleciałem 15 sierpnia. drogi spoko. jednego dnia trafiliśmy na remonty ale motocyklami daliśmy rade je w miarę przejechać. Mega zajefajna wycieczka :) Polecam wszystkim