Skocz do zawartości

problem: licznik rowerowy

Gość sitek15
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chcialem założyc sobie licznik rowerowy VETTA C-25 ale mam problem bo w instrukcji napisane są przelicznik tylko dla kół o rozmiarach typowo rowerowych (ja mam 18 cali koło) moze ktos mial by juz przeliczną średnicę koła, podam przeliczniki dla poszczególnych kół podanych w instrukcji 26x1,7 - 2035, 26x1,9 - 2055, 26x2,0 - 2095 a niechcial bym sie tego licznika pozbywac bo ma fajne bajerki ;) POZDRO dla wszystkich

te liczby to nic innego jak obwod kola w milimetrach... pozycz centymetr od krawca i zmierz ;) albo oblicz ze wzoru 2 x pi x r Ja jak liczylem to mi chyba wyyszlo 18?? dokladnie nie wiem. Z tego co przeczytalem w innych postach, to inni maja podobnie ustawione (1900, 1880) wiec tyle mozesz u siebie ustawic, ale dokladniej bedzie jak sobie sam zmierzysz... wiadomo, wszystko zalezy od tego jaka masz opone

Ja liczylem i wyszlo mi 188cm (obwod kola) ale ten twoj jakos inaczej sie ustawia 8O

to samo tylko w milimetrach

Hey.

Licznik towerowy to takie cwane a jednocześnie prostackie urządzonko liczące obroty koła. Żeby funkcjonowalo prawidłowo musi wiedzieć ile na jeden obrót koła przypada centymetrów. Im dokładniej to zostanie zmierzone tym wskazania licznika bedą dokładniejsze. Najlapszą metodą jest zmierzenie jak przedmowcy napisali centymeterem krawieckim obwód koła. Jezeli nie masz lub chcesz inaczej to zrób tak:

postaw moto na drodze. Narysuj na dole na oponie przy samej ziemi widoczną kreskę. taki sam znak zrób na drodze. Przetocz moto tak aby koło wykonało dokładnie pełny obrót i zaznacz na drodze znak podobnie jak na początku. zmierz odległosć pomiędzy znakami na drodze i to bedzie twój obwód koła. Amen.

Pozdrawiam.

Krzysztrof

Narysuj na dole na oponie przy samej ziemi widoczną kreskę. taki sam znak zrób na drodze. Przetocz moto tak aby koło wykonało dokładnie pełny obrót i zaznacz na drodze znak podobnie jak na początku. zmierz odległosć pomiędzy znakami na drodze i to bedzie twój obwód koła. Amen.

lepiej zrobic 5 obrotow i podzielic przez 5 to da usrednienie wyniku

pozdro ART