Skalar Opublikowano 15 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2004 W jaki sposób są dławione XJ 600 (nie diversion) i ile kosztuje przywrócenie pełnej mocy silnikowi?Oraz jak rozpoznać który egzemplarz był fabrycznie dławiony i do jakiej mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DUBOISI Opublikowano 16 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2004 W dziale "Motocykle" ktoś pisał ostatnio że wystarczy podjechać do salonu Yamahy i jak podasz im numer silnika to sprawdzą czy był dławiony a jeśli tak to do jakiej mocy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
embe Opublikowano 21 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2004 Dławienie XJ600 sprzed 1993 roku polega WYŁĄCZNIE na wymianie króćców ssących. Przypuszczam, że po prostu mają różną średnicę wewnętrzną. Koszt nowych króćców waha się w granicach 300-500 złotych. Wymiana jest dosyć łatwa, jednak po niej należy zsynchronizować gaźniki. Maksymalny koszt powinien się więc zamknąć w okolicach 600 złotych. Jak sprawdzić moc? Banalna sprawa. Piszesz imejla do oficialnego importera Yamahy w Polsce, w którym uprzejmie prosisz o podanie mocy, z jaką motocykl wyjechał z fabryki. Podajesz numer ramy/silnika i czekasz. Ja dostałem odpowiedź po jednym dniu. Bardzo uprzejmie podziękowałem i finito :D Teraz wiem, że było to 71KM. Drugi sposób sprawdzenia, to wyprowadzenie konika na prostą. Jeśli na 6tym biegu normalnie przyspiesza do 180 km/h i jeszcze ma ochotę ciągnąć, masz te 70 kilka KM. Jeśli powyżej 140 mocno sięociąga...jest pewnie 50KM. Wtedy też 180 km/h nie osiągniesz. Powodzenia! michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar Opublikowano 22 Września 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2004 Dzieki Wam za rady, zapomniałem o chyba najprostrzej metodzie sprawdzenia mocy silnika :mrgreen: a mianowicie, można zerknąć do dowodu i jeżeli nikt się w urzędzie nie pomylił to jest podana prawidłowa moc silnika (chyba w kW), w przypadku XJotki która oglądałem była wpisana liczba 54 czyli była to wersja 'open'Mam jeszcze jedno pytanie, czy inne firmy jak Suzuki, Honda itd. równierz udostępniają takie dane po podaniu nr silnika/ramy motocykla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
embe Opublikowano 22 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2004 Nie sugeruj się mocą podaną w dowodzie. U mnie z tym wiąże się pewna historia, ale ostatecznie moc wpisana została z katalogu. Wiem, że moja XJ ma tyle KM, bo podchodzi pod 200km/h, jednak moc w dowodzie jest niemal wyssana z palca. Gdybym w stacji kontroli pojazdów podsunął moc 100KW miałbym wpisane 100kW. Pokazałem 54, mam 54. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi