multifan4 Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 (edytowane) WitamWaham się nad zakupem kasku używanego, czegoś z wyższej półki Arai czy Shoei ale uzywki. Ponieważ moje wahania idą za wolno, moto stoi, a za oknem ładna pogoda, więc mój plecaczek zakupił kask jak w temacie w Carrefour na promocji za 89 zł :)Co o nim myślicie - czy ma ktoś porównanie komfortu użytkowania z firmowymi? Bo różnica w bezpieczeństwie jest oczywista - ten za 89 zł chroni tylko przed mandatem.Czy porównywał ktoś oba rodzaje kasków tzn. maketowy i markowy typu XR-1100 czy GT-Air, które mi sie podobają, lub inne z podobnej półki pod względem wygody i komfortu użytkowania? Z używką jest ten problem, że wysyłkowo trudno kupić bez przymiarki. Mam rozmiar głowy 59 cm, a z Zippa pasuje dla mnie i plecaczka S... Dlatego szukam z okolicy, a to wolno idzie. Edytowane 26 Marca 2017 przez multifan4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Mam rozmiar głowy 59 cm, a z Zippa pasuje dla mnie i plecaczka S... jeśli macie taki sam rozmiar czaszki, to faktycznie. ale jeśli wyniki pomiarów są różne, to znaczy że źle dobieracie kask. albo ten kupiony nocnik jest nic nie wart, bo po prostu nie może pasować na dwie głowy o różnych obwodacha przy okazji: za 89zł nie ubrałbym kasku nawet na skuter do jazdy po bułki, a co dopiero na motocykl. to nie jest kwestia snobizmu, żeby mieć coś za setki czy tysiące złotych i szpanować, ale po prostu bezpieczeństwa. oddajcie ten szrot do kerfura i szukajcie czegoś nie tylko przeciwmandatowego, bo takie podejście może zaboleć. a porównywanie o jakie pytasz po prostu nie ma sensu: nikt z ociupiną choćby tylko rozsądku nie będzie jeździł w czymś takim tylko dla zrobienia porównania, które z założenia jest zbędne BTW chiński kask dodawany gratis do skutera kumpel prowadzący serwis rozwalił kiedyś rzucając z ręki o ścianę (klient kupił prawdziwy i ten im zostawił do wyrzucenia). nie sądzę, by wiele się te produkty różniły w krytycznej kwestii bezpieczeństwa a co do kupienia kasku: zamiast się wysilać na używkę z wysokiej półki (też możesz kupić powypadkowy, który Ci nie pomoże w razie potrzeby), zacznijcie oboje szukać kasków tańszych, ale uznanych producentów - miałem uvexy, cabergi i tego typu, często modele starsze albo z wyprzedaży magazynowych, kupowane znacznie taniej niż topowe i dawały radę. a przynajmniej wiedziałem, że swój najcenniejszy zasób mam względnie dobrze chronionyjsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomis69 Opublikowano 28 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Odłuż te 1000-1500 na Shoeii lub Arai i tyle... Przy wypadku to jest najważniejszy element bezpieczeństwa, a docenisz moje słowa w najmniej oczekiwanym momencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi