etherni Opublikowano 7 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2004 No i wróciłem z Rumunii,a właściwie z objazdowych wakacji po Słowacji,Węgrach i Rumunii.Obszerna relacja niebawem(praca=chwilowy brak czasu);a teraz garść faktów przydatnych jakby ktoś sie wybierał.Słowacja:drogi jak u nas,kierowcy nieco kulturalniejsi wobec motocykli.benzyna -zależnie od rejonu i stacji ale zazwyczaj nieco tańsza niz u nas około 33 koron za litr(3,4zł).Natomist ceny ogólnie niższe,zwłaszcza jedzenie,piwo i noclegi.Dla palaczy-lepiej zabrac zapas fajek,są drogie 50-70 koron (5,2-8 złotych).Wegry:drogi główne super,niemal jak w Niemczech.Te boczne jak u nas.Motocykli mnóstwo i kierowcy samochodów traktuja moto bardzo dobrze,w ogóle kultura jazdy inna,jak na zachodzie-żadnego zajeżdżania,chamskiego wyprzedzania itp.Benzyna droga,220-240 forintów (3,98-4,20 zł).Ludzie fajni,życzliwi,kraj piękny-ale niestety drogi,generalnie wszystko drozsze niż u nas (nie wszędzie);noclegi droższe,jedzenie tez.Piwo podobnie 4-5 zł.fajki 9-11 zł.Jak ktoś ma więcej kasy to polecam Węgry,warto zobaczyć.Rumunia:drogi poza międzynarodowymi i krajowymi 1 kat.makabryczne,tylko enduro.Uwaga na dziury,potrafią tam byc NAPRAWDĘ GŁĘBOKIE.Motocykli brak,kultura jazdy nie istnieje-kazdy jedzie jak chce.Benzyna 30000 lei czyli 3 zł.Ogólnie wszystko duzo tańsze.Ludzie sympatyczni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dr.Big Opublikowano 7 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2004 Sorry, bylem na Slowacji i na Wegrzech juz kilka razy, ale nie spotkalem tam takich kolein i dziur, jakie zdazaja sie na "kazdym rogu" w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xtrvfr Opublikowano 7 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2004 Słowacja:drogi jak u nas,.no z tym bym sie nie zgoodzil ostatnio troch pojexdziłem po Słowacji i musze powiedziec że drogi maja lepsze niż u nas jedynie do znaków miałbym zastrzezenia a tak pozatym ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matek Opublikowano 7 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2004 Popieram Slowackie drogi są OK! Życze aby Polska takie miała :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 8 Września 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2004 Miałem na myśli ŚREDNIĄ z dróg jakimi jechałem.I nie chodziło mi tylko o dziury-faktycznie jest ich mniej.Brak kolein-fakt.Krzaki zasłaniające zakrety,kamienie na serpentynach... Faktycznie,NIE TAKIE JAK U NAS.Ale tez nie rewelacja-zwłaszcza w porównaniu z Węgrami.Dr.Big: czytaj uwaznie posty-napisałem wyraźnie że na Węgrzech drogi są rewelacyjne.A przez drogi boczne rozumiem takie 3 kat.-z wioski do wioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CosmoSquig Opublikowano 21 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2004 Ze Słowackimi drogami różnie bywa - zazwyczaj są lepsze niż u nas, ale zdarzają się też takie wyrypy (np. okolice Bratysławy), które nawet w Polsce należą do rzadkości (przynajmniej w mojej okolicy). Podobnie w Czechach - generalnie nawierzchnie piękne i równe, ale czasem nawet na autostradzie zdarza się dziura, że koło urwane (szczególnie po zimie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi