Skocz do zawartości

Zmiana kierownicy GS500 98'

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Chciałbym zmienić swoją dotychczasową kierownicę w GS500e 98' (clipony czy jakoś tak) na szeroką. W związku z tym mam kilka pytań, które cały czas wstrzymują mnie przed zakupem części.

1. Mocowania - gdzieś wyczytałem, że do gsa pasują mocowania tylko ze śrubą M10(prawda?), a do tej pory widziałem same z M12(typu ACCEL BM-02). Czy da się takie mocowanie zamontować bez jakiejkolwiek inwazji w półce?(wiercenie itp)

2. Kable - czy wystarczy inne ułożenie kabli czy konieczne jest kupienie dłuższych?

3. Kierownica - będzie pasować? https://sklep.motormind.pl/pl/p/Kierownica-TRW-Lucas-Srebrna/1687

Jestem dość wysoki 188cm i dłuższa jazda na tej kierownicy jest uciążliwa, a podobno różnica jest ogromna. Na dodatek lepiej to wygląda.

Jest to mój pierwszy motocykl i jestem kompletnie zielony w tych tematach, jeśli coś przekręciłem to przepraszam. Bardzo proszę o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości

Potrzebujesz górnej półki z otworami pod risery, same risery i kierownicę dopasowaną do średnicy riserów (standard: 22mm)

http://s3.amazonaws.com/thmb.inkfrog.com/pix/spectrum8/GS4025-5.JPG/600/0

Modyfikacja może być upierdliwa, ale nie musi. Jest kilka rzeczy na które trzeba zwrócić uwagę

- Wiązka el. - o czym sam wspomniałeś; przewody mogą okazać się za krótkie (choć mało prawdopodobne, a nawet jakby to można na upartego polutować samemu zgodnie ze sztuką)

- Przewód hamulcowy do pompy może być za krótki - wówczas zaleca się wymianę na stalowy oplot

- Linki gazu najprawdopodobniej okażą się za krótkie i motocykl będzie sam wchodził na obroty przy skręcie kierownicą (być może starczy regulacji przy manetce i gaźniku aby "wydłużyć" linkę. Można też zamocować manetkę z regulowanym skokiem i założyć najmniejszą średnicę, ale wówczas minus taki że manetka będzie "długa"

- Ze ssaniem będzie problem

Ogólnie radziłbym poczytać na forach gsowskich bo na pewno ktoś już przerabiał ten temat.

Gość komandosek

Abrakadabra, wszystko co napisałeś sie zgadza, poza tym że półki nie trzeba bo gs 500 ma fabrycznie już otwory na risery, w półce. Trzeba tylko wyjąć zaślepki :)