Skocz do zawartości

Honda VTR 1000 Firestorm 1999r.

WojtekZXR750
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Mam pytanie czy wymieniając napinacz rozrządu tylnego cylindra mam mieć tak samo ustawione jak w tym opisie ?

Następnym krokiem będzie ustawienie tłoka w GMP. Na lewym deklu silnika znajdują się dwie śruby. Wykręć je. W większym otworze po śrubie (6) umieść klucz nasadowy i kręć w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby w mniejszym okienku (7) pojawił się znak FT (Front Top) zrównany z kreską na deklu silnika. W ten sposób ustawisz tłok przedni w GMP. Zwróć uwagę na krzywki wałków rozrządu, które powinny być skierowane do góry i na zewnątrz (8 – wszystkie zawory zamknięte). Jeżeli krzywki nie są ustawione tak jak na zdjęciu, a znak FT w okienku (7) zrównał się z kreską na deklu silnika, obracamy kluczem nasadowym jeszcze o 360 stopni.

Z tym, że zamiast FT mam mieć RT (Rear Top)?

Czy lepiej się tym nie bawić samemu i dać do mechanika (Możecie kogoś polecić w Opolskim w okolicach Głubczyc?)

Pytam ponieważ chcę zapobiegawczo wymienić oba napinacze rozrządu (ten na tyle już hałasuje lekko)

Edytowane przez WojtekZXR750

Jeżeli wymieniasz tylko napinacz (napinacze) to powinieneś ten w tylnym cylindrze również wymieniać w pozycji gdy wszystkie zawory są zamknięte.

Unikniesz w ten sposób przeskoczenia łańcuszka i jeżeli będziesz uważał to rozrządu nie przestawisz.

To co napisałeś to procedura ustawienia- sprawdzenia rozrządu.