WojtekZXR750 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Dzień dobry.Mam pytanie czy wymieniając napinacz rozrządu tylnego cylindra mam mieć tak samo ustawione jak w tym opisie ? Następnym krokiem będzie ustawienie tłoka w GMP. Na lewym deklu silnika znajdują się dwie śruby. Wykręć je. W większym otworze po śrubie (6) umieść klucz nasadowy i kręć w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby w mniejszym okienku (7) pojawił się znak FT (Front Top) zrównany z kreską na deklu silnika. W ten sposób ustawisz tłok przedni w GMP. Zwróć uwagę na krzywki wałków rozrządu, które powinny być skierowane do góry i na zewnątrz (8 – wszystkie zawory zamknięte). Jeżeli krzywki nie są ustawione tak jak na zdjęciu, a znak FT w okienku (7) zrównał się z kreską na deklu silnika, obracamy kluczem nasadowym jeszcze o 360 stopni. Z tym, że zamiast FT mam mieć RT (Rear Top)? Czy lepiej się tym nie bawić samemu i dać do mechanika (Możecie kogoś polecić w Opolskim w okolicach Głubczyc?) Pytam ponieważ chcę zapobiegawczo wymienić oba napinacze rozrządu (ten na tyle już hałasuje lekko) Edytowane 15 Stycznia 2017 przez WojtekZXR750 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozkosmany Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Jeżeli wymieniasz tylko napinacz (napinacze) to powinieneś ten w tylnym cylindrze również wymieniać w pozycji gdy wszystkie zawory są zamknięte.Unikniesz w ten sposób przeskoczenia łańcuszka i jeżeli będziesz uważał to rozrządu nie przestawisz.To co napisałeś to procedura ustawienia- sprawdzenia rozrządu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekZXR750 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Ok dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi