Skocz do zawartości

Yamaha Virago 125

Szant
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Planuję zakup pierwszego w życiu motocykla i wybrałem na tę okoliczność Virago 125.
Mam kilka pytań technicznych, a na motocyklach nie znam się zbytnio, więc proszę o pomoc.

Oglądałem model z 1998 roku i kilka rzeczy wzbudziło pewien niepokój u mojego znajomego, który ma zdecydowanie większe pojęcie ode mnie.

Mianowicie motocykl odpala i pracuje ładnie, natomiast w trakcie jazdy mniej więcej w połowie gazu brakuje mu mocy. Sprzedający nie był w stanie powiedzieć kiedy był wymieniany filtr powietrza i regulowany gaźnik, więc mój znajomy stwierdził, że na 90% to będzie przyczyną, ale chciałbym wiedzieć jakie mogą być gorsze scenariusze i czy ktoś spotkał się z podobnym problemem.

Poza tym na tłumiku od dołu są nawiercone dwie dziurki, przez które coś kapie od czasu do czasu. Czy te dziurki w Virago były fabryczne, czy ktoś to zrobił na własną rękę i w jakim celu? Na to pytanie sprzedający również nie potrafił udzielić odpowiedzi, bo jak twierdzi sam ma nie wielkie pojęcie.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Przemek

Dziury w tłumiku to najczęściej sposób na "podrasowanie" dźwięku.

Qadrat dobrze radzi, jak obecny właściciel nie potrafi nic powiedzieć na temat serwisowania swojej własności to znaczy że moto zaniedbane, ale równocześnie nie wyklucza to jego wartości. Pytanie tylko czy doprowadzenie motocykla do dobrego stanu nie będzie zbyt kosztowne. Naprawdę warto czasami dołożyć parę złotych i kupić moto pewne. Wiem że często kaska jest ograniczona, ale rozwiązaniem jest odczekać, dozbierać i potem cieszyć się jazdą a nie denerwować z nietrafionego zakupu.

edit

PS. Krysztalus ma równieź podobny problem z mocą.

http://forum.motocyklistow.pl/index.php/topic/177868-yamaha-xv-500-se-problem-z-moca/

Edytowane przez -OLO-