Łukasz Kozik Opublikowano 26 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2004 Hej !Od jakiegos tygodnia moj moto ma klopot z ladowaniem. Mam aku 7ah, zmienilem teraz regulator na elektroniczny ale nadal lapka ladowania gasnie w okolicach 4 tys. Wczesniej ladowanie dzialalo juz od niecalego tysiaca. Problem nasilal sie, nie stalo sie to z chwili na chwile. Czasem jest tak ze zostawie moto i jak probuje odjachac to nawet przy 6 tys ladowania niema. Natomiast jak znow chwilke postoi to wraca ale dopiero w okolicach 4 czy 3 tys. Jak lapmka sie pali to moto WYRAZNIE traci wolne obroty, swiatla przygasaja i nie migaja kierunki. Wie moze ktos co to moze byc i gdzie szukac przyczyny ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiki Opublikowano 26 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2004 zobacz czy któryś kabel nie odłaczył sie od stojana albo czy nie jest lużny na konektorach-miałem kilka dni temu podobna przygode-winę ponosił kabelek który sie zsunął (ciekawi mnie bardzo jakim cudem :?: z wsówki na stojanie) Cytuj http://bikepics.com/members/kiki21/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyVFR Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Najszybszy sposob sprawdzenia ukladu ladowania: podlacz woltomierz na aku, zdejmij kabelek zielony DF z regulatora, odpal silnik i dotknij kabelkiem do plusa. Dodaj gazu. Jak kontrolka zgasnie i na woltomierzu bedzie powyzej 13.5-14V, to oznacza, ze caly uklad oprocz reglera masz sprawny. Na twoim miejscu bym sprawdzil szczotki, polaczenia, itd... Mozliwy jest przypadek wadliwego wirnika (mialem kiedys taki na warsztacie), gdzie pod wplywem sily odsrodkowej (im wieksze obroty -> wieksza sila) przerwany kabelek wirnika zwieral sie i ladowanie bylo, a na niskich ni cholery... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rysiek24 Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2004 a kto wie jakie napiecia i w jakich miejscach powinny byc powiedzmy ze regulator jest ok gdzie szukac dalej przyczyny :?: zapewnme po napieciach ale musze wiedziec jaki one powinny byc obecnie mam napiecie 13 do 13.5 V przy ok 4 tys przy 1500 obr/min jest 12 V a wiec zamalo i na swiatlach moto potrafi gasnac musze ladowac aku co pare dni a mam nowy aku i elektroniczny regulator slyszalem ze ladowanie w etz jest lipne co by nie robil zawsze bedzie slabe czy to prawda ??? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyVFR Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2004 slyszalem ze ladowanie w etz jest lipne co by nie robil zawsze bedzie slabe czy to prawda ??? nieprawda :mrgreen: Znam pare osob, ktore jezdza z zarowka swiatel o mocy 110/100W :mrgreen: To wszystko zalezy od stanu instalacji elektrycznej, od skladowych jej elementow, od stykow, stanu aku, itd... Ja swoja instalke przerobilem, dalem wieksze przekroje kabli, wszytskie koncowki lutowalem. Efekt? ZERO problemow z elektryka. Pieta achilesowa tych instalacji jest puszka bezpiecznikow - nalezy ja wywalic i zastapic jakas inna. Ja mialem samochodowe. Jak kabelki beda zasniedziale to tez lipa. Najlatwiej sprawdzic, czy nie wystepuja spadki napiecia na kablach, stykach. Podlaczyc (-) miernika np. do silnika, a (+) po kolei jechac "wzdluz" przewodu, stykow i mierzyc napiecie. Jak im dalej od zrodla napiecie spada -> zasniedziale styki, kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRZEM Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgadzam się z Młodym VFR. Ale osobiście każdemu kto zaczyna mieć problemy z elektryką w ETZ radziłbym zakupić nowe końcówki przewodów i polutować końcówki kabli to naprawde daje pewność że połączenie jest pewne, a jeśli nie chce się wam robić tak z wszystkimi przewodami to poróbcie sobie to przynajmniej przy najważnejszych przewodach. aha jeszcze jedna drobnostka przy dziwnych zakłóceniach elektyki to masa ( u mnie były tak zaśniedziałe że masakra ) pozdro :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi