Gość yeuop Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Zawsze robilem raczej krotsze podroze (max miesiac czy dwa) i tak sie zastanawialem, jak tez niektore kwestie ogarniaja prawdziwi Podroznicy. A wiec tak:1. CPD - jak go zalatwic, jezeli sie wyjezdza na trzy lata w kawalku? Da sie? 2. Jak zalatwiac wizy? Po prostu zawsze w danym kraju wyrabia sie wize do nastepnego?3. Dwa paszporty - czy to koniecznosc? Paszport ma ledwo ze 40 stron (nawet nie wiem dokladnie), a krajow do przejechania bedzie znacznie wiecej. 4. Przewoz motka miedzy kontynentami - w tej kwestii jestem calkowicie zielony. Czy moze ktos cos napisac w temacie? Interesuje mnie, jak to wyglada (koszty, czas trwania, formalnosci) z Australii do US and A (lub Kanady) oraz gdzies z Ameryki Poludniowej do Polski.5. Przeglad motka w moim przypadku wazny jest 2 lata. Czy tego rodzaju temat po prostu sie olewa? :)6. Ile kasy mogloby wystarczyc na zrobienie calosci po kosztach? Oczywiscie bez szczegolow trudno cokolwiek okreslic, wiec podam tyle: 3 lata, ponad 100tys. km, kilkadziesiat panstw. Wiecej nie wiem :) Narazie nie wiem, czy chce to zrobic, jestem w fazie zastanawiania sie. Poki co zrobilem tyle, ze wyjechalem za granice, by moc miedzy innymi na to odlozyc. Prosze wylacznie o odpowiedzi w temacie, dziekuje!piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Myślę, że oni mogliby Ci wiele podpowiedzieć, ale niestety nie mam już z nimi kontaktu.http://www.scigacz.pl/Motocyklem,z,Singapuru,do,Polski,7780.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Ja mialem do Australii wize 651, jest ona bezplatna i wypelnia sie ja przez internet, na drugi dzien dostajesz droga e-mailowa wize do wydrukowania. Wiza do US z Australii, dzwon do ambasady US i pytaj u zrodla.Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Yeuop, skoro umiesz wstawić posta, znaczy masz kompa podłączonego do neta. Po prostu poszukaj - wszystko to jest na necie (a większość to zwykła logika na przykład - jak ci się paszport skończy to idziesz do ambasady polskiej i prosisz o nowy - trudne?).MASA blogów i relacji z podróży dookoła świata jest w internecie..... A co do tego ile to kosztuje, masz tutaj faceta co żyje w Berlinie bez wydawania pieniędzy: http://weekend.gazeta.pl/weekend/1,138262,18000473,Zycie_bez_pieniedzy__Raphael_Fellmer_udowadnia__ze.html#TRrelSST Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi