matx321 Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Witam, mam jedno pytanie. Otóż ostatnio zmieniłem akumulator w skuterze na exide bike yb4l-b. Nalałem do niego ten kwas, odczekałem ponad godzinę no i podłączyłem go bez żadnego ładowania. Odpalił bez problemu ze startera, światła działały i wszystko pięknie. Potem w tym samym dniu już nie chciał mi zapalać ze startera, myślałem, że mi się po prostu popsuł, ale potem przestały działać światła, klakson itp. No więc wymontowałem go i chciałem podładować, miał chyba 7,6V po zmierzeniu więc zostawiłem go na noc i trochę dnia do ładowania, ale po tym czasie(dokładnie chyba z 20godzin) naładował się tylko do 7,9V. No więc odłączyłem go i oddałem do reklamacji. Teraz mi go zwrócili, jest całkowicie naładowany i działający i właśnie tutaj pojawia się pytanie: Czy mogę go włożyć do skutera i nie bać się, że znowu się popsuje? Bo wydaje mi się, że to przez mój skuter tak się stało. Może w czasie jazdy nie ładuje go i ogólnie nie utrzymuje w nim napięcia? Może o to chodzić? Czy może po prostu tamten egzemplarz akumulatora był zepsuty fabrycznie?Dziękuje z góry za odpowiedź Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 A czy to taki duży problem zmierzyć ładowanie w skuterze? Skoro mierzysz akumulator (stwierdziłeś, że rozładował się do 7,6V to musiałeś to jakoś zmierzyć) to zmierz na pracującym silniku i podpiętym akumulatorze, ile tam pokaże. Potem włącz wszystkie odbiorniki prądu i wtedy też zmierz. Tylko nie odpalaj skutera bez podpiętego akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skilos Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Ja kupiłem w na początku roku dwa aku ,do skutera i motocykla , do moto działał od razu ,a do skutera bardzo słabo . W instrukcji doczytałem, że aku może po zalaniu i odczekaniu nie działać poprawnie wiec trzeba podładować , zwłaszcza te o mniejszej pojemności . Cytuj "Gdy szykuję śniadanie, zwykle se o korkach słucham, jak tkwią te ch*je w tych jebanych autach." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milena59 Opublikowano 23 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Witam, mam jedno pytanie. Otóż ostatnio zmieniłem akumulator w skuterze na exide bike yb4l-b. Nalałem do niego ten kwas, odczekałem ponad godzinę no i podłączyłem go bez żadnego ładowania. Odpalił bez problemu ze startera, światła działały i wszystko pięknie. Potem w tym samym dniu już nie chciał mi zapalać ze startera, myślałem, że mi się po prostu popsuł, ale potem przestały działać światła, klakson itp. No więc wymontowałem go i chciałem podładować, miał chyba 7,6V po zmierzeniu więc zostawiłem go na noc i trochę dnia do ładowania, ale po tym czasie(dokładnie chyba z 20godzin) naładował się tylko do 7,9V. No więc odłączyłem go i oddałem do reklamacji. Teraz mi go zwrócili, jest całkowicie naładowany i działający i właśnie tutaj pojawia się pytanie: Czy mogę go włożyć do skutera i nie bać się, że znowu się popsuje? Bo wydaje mi się, że to przez mój skuter tak się stało. Może w czasie jazdy nie ładuje go i ogólnie nie utrzymuje w nim napięcia? Może o to chodzić? Czy może po prostu tamten egzemplarz akumulatora był zepsuty fabrycznie? Dziękuje z góry za odpowiedź Pozdrawiam!Być może to wina akumulatora. Cytuj http://www.bagazowkawiki.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi