Skocz do zawartości

Aprilia rx 125 elektryka

Darq Enduro
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z rxem. Zaczne od poczatku kupiłem apke jeżdżącą ale marnie przy rozłożeniu silnika okazało się że jakiś wynalazca zamontował tam coś w rodzaju impulsatora z piły spalinowej :banghead: . Cała instalacja wyglądała następująco: z silnika 1 kabel do prawdopodobnie cewkomodulu z tego fajka do świecy i koniec. Bez oryginalnego magneta tylko ten szajs z piły.

Wiadomo trzeba to zrobić ale jestem totalnie nie obeznany z tym silnikiem do tej pory latałem na dt 80 i nie moge znalesc zadnego schematu ani nic do rotaxa 123.

Jeśli ktoś tu zna ten silnik lub ma rx na chodzie to proszę o pomoc tzn co mi jest potrzebne do instalacji bez oswietlenia co z czym połączyć itd. kumpel tez ma apke ale rotax 122 wiec zupelnie co innego. :sad:

Mam tylko ten cewkomodul i nie wiem co dokładnie jest mi potrzebne do instalacji

Za pomoc z góry dzięki

Edytowane przez Darq Enduro

Trochę późno ale są zdjęcia to cała elektryka jaką mam.

Te kable się ze sobą łączyły od cewkomodułu i tego impusatora

Chociaż jak się przyjżałem to na tym module jest logo yamahy to chyba jest to jakis zamiennik nie oryginał

PS jakośc jest słaba ale musiałem dostosować zdjęcia do 1MB załącznika na forum

post-76096-0-56112500-1427139102_thumb.jpg

post-76096-0-02812500-1427139417_thumb.jpg

post-76096-0-11495600-1427139623_thumb.jpg

post-76096-0-77259400-1427139772_thumb.jpg

post-76096-0-71076100-1427139943_thumb.jpg

post-76096-0-07597800-1427140047_thumb.jpg

post-76096-0-44389100-1427140316_thumb.jpg

Jeśli szukasz schematu od silnika rotax 123 to zapraszam na Google i szukaj pod nazwą aprilia af1 itd jest książka serwisowa po włosku która zawiera schemat

Wysłane z mojego D2303

Ewentualnie do mnie na pw to udostępnienie.

Edytowane przez Kokosek

To białe to jest zwykła cewka wysokiego napięcia stosowana w yamahach itd. to niebieskie to na 99% jest cewka i "moduł" w jednym ( jak była iskra) , rozumiem że ten wiatrak to był nakręcony na magneto ? Ja nie widzę innego wyjscia jak wywalić to w cholere i załatwić oryginał , a jak będą problemy z czesciami to załóż zapłon od chinskiego skutera .

ten wiatrak spełniał rolę magneta on był bezpośrednio na wale ale czy to niebieskie urządzenie w ogóle ma prawo wciąż znajdować się w karterze?

To już wiem że muszę kupić magneto zapłon i cewkomoduł ale mój główny problem polega na tym że nie wiem co jeszcze idzie po drodze tzn regulator i to co jest jeszcze potrzebne do elektryki

Wyp***rdol wszystko to co było bo to niema prawa bytu :) , do uzyskania prawidłowego zapłonu i zasilania potrzebujesz , magneto + stator + cewko moduł , żeby to wszystko jeszcze w miare płynnie szło to potrzebujesz mieć zawór wydechowy , sterownik tego zaworu + regulator napięcia . Sprawdź co masz i sprubuj odczytać który rok tego silnika i czy to napewno rotax 123 bo jeżeli ktoś wkombinował tak ten zapłon to mogł też podmienić silnik .

Edytowane przez Spaliniarz

Na karterze jest wyraźnie rotax 123 wywaliłem wszystko co tam było i juz namierzyłem goscia od którego kupuję dziś magneto zapłon cewkomodul i wystarczy żeby jeździć.

Ale nigdy bym przy zakupie nie wpadł na pomysł że to na czym jadę to połączenie niesprawnego motocykla i sprawnej piły spalinowej ;)

Ogólnie dzięki wszystkim za pomoc i już sobie z tym poradzę dalej

Temat do zamknięcia Pozdro :laugh: