Skocz do zawartości

Powaznie o oponach

Rekomendowane odpowiedzi

Hej !

Ze wzgledu na przedni hebel skonczyla mi sie TYLNA opona. Na hamowaniach jest odciazana i powaznie sie zuzywa. To mial byc jej drogi sezon. Poczatek byl niezly. Oponka nie zurzywala sie za bardzo ale terez skonczyla sie i zaczyna powoli przypominac kwadrat.

W zwiazku z tym szukam nowej gumki na kolo 18. Chcialbym BARDZO poznac wasze opinie na temat roznych producentow. Generalnie z gry wykluczam opony dostepne w warszawskich sklepach z czesciami do starszych moto. Jakos Stomil i Haidenau nie sa postrzegane z liderow rynku. Szukam jaiegos Dunlop'a, Michellin'a, Bridgesone'a, albo co tam jeszcze macie. Generalnie opona musi byc dobra. Moja mz jezdzi raczej ostro i oponki musza byc z wyzszej polki. Piszcie wiec prosze na czym jezdzicie i jak to sie sprawuje, zaznacze jeszcze ze cena to sprawa na pozniej.

Wie ktos moze czy w opone TT mozna wpakowac detke... no i czy to jest bezpieczne

W dziale mechanika MZ jakos malo ludzi sie odezwalo... :buttrock:

JA mam z tylca Pirelli Strada MT 68, co prawda bezdętkowa, ale dętka jest. Rozmiar 110/90 * 18 (powinna byc 110/80 ale akurat nie było, a guma potrzebna była na gwałt.

Trzyma bardzo dobrze, o zużyciu nie moge wiele powiedzieć bo zrobiłem na niej dopiero 500 km.

Mam z tyłu (i z przodu) Dunlopa D 207RR. Swietna przyczepnośc na suchym.Na mokro za bardzo nie miłaem okazji pojeździć.I dobrze :buttrock: Klei sie aż miło! Cicha, komfortowa, ale podobno na krótko wystarcza. Pewnie to zalezy od sposobu jazdy.Jak narazie zrobiłem 4 tysiące i jest wszystko ok.

Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3

• Administrator
Mam z tyłu (i z przodu) Dunlopa D 207RR. Swietna przyczepnośc na suchym.Na mokro za bardzo nie miłaem okazji pojeździć.I dobrze  Klei sie aż miło! Cicha, komfortowa, ale podobno na krótko wystarcza. Pewnie to zalezy od sposobu jazdy.Jak narazie zrobiłem 4 tysiące i jest wszystko ok.

Grzesiek, oni mówią o oponkach do MZ, tam raczej D RR się nie zda :buttrock:

Co do Twojego Dunlopa - podobno to jednak z lepszych oponek. Teraz jeżdże na bardzo pododbnym komplecie - quasi wyścigowych Pirelli Dragon Corsa - mega przyczepne. Tylko że... wystarczyły na jakieś 6000 km...

Zamierzam zmienić właśnie na: nowy model Pirelli, ew. właśnie Dunlopa i to w wersji 207RR właśnie, lub jakbym dorwał te nowe Metzellery RoadtecZ8...

Co do wytrzymałości - wolę klejące się i szybko zużywające oponki niż twarde i wytrzymałe, za to niestabline w zakrętach.

pzdr

Hej !

Dominiku, ja szukam DOBRYCH opon a nie tak jak napisales opon do MZ (troche ironia powialo z Twojej strony :buttrock:).

Dla przykladu powiem ze teraz mykam na zestawie Dunlop (tyl) i Bridgestone (przod)

Tyl wytrzymaly a przod przyczepny.

To ze mam MZ nie oznacza ze mam jezdzic na byle czym.