Skocz do zawartości

Jak ustawić zapłon Motoplat Cz Cross 125/516

kissiel00
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam następujący problem, posiadam Cz Cross 125/516 a w niej czeską wersję motoplatu tzw "PAL". Mój problem polega na tym iż jestem po momencie ustawiania GMP, czyli zrównaniu kresek motoplatu i wirnika. Wszystko pieknie tylko wirnik jest tak zmasażony przez poprzednich rajderów pewnie , że wgl nie ma tej kreski, i tu mój problem bo nie potrafie na "slepo" ustawić zapłonu. Moto chodziło idealnie niestety zcieło mi klinek i musiałem rozebrać zapłon więc zgubiłem prawidłowe ustawienie, ma ktoś jakiś sposób na to lub może zdj wirnika gdzie jest to oznaczenie. ?? pozdrawiam
foto podglądowe:
http://imagizer.imageshack.us/a/img633/5616/KJA0Mj.jpg

Trudno cokolwiek zobaczyć na tak zasyfionym silniku, może wpierw dokładnie umyj aby to przypominało silnik motocykla a potem przy pomocy lampy stroboskopowej sprawdzisz w którym momencie pokazuje się iskra w stosunku do GMP

Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny

zdj jest zaraz po zakupie niestety tylko takie posiadałem, moto juz jest odbudowane i w stanie wzorowym :). Wracając do tematu załatwić lampe dam napewo radę tylko gorzej z dalszą cześcią, ponieważ myślałem iż lampa jest przydatna na pracującym silniku kiedy możemy sobie przyśpieszyć lub idealnie opoóźnić zapłon, czyli regulując oznaczenia na wspólne położenie, a jak to zrobic i podłączyć na niepracującym silniku ??. licze na jakieś wsakówki opis :)