Skocz do zawartości

Drugi motorower - Co odpowiedniego dla mnie ?

Obcyy
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Jestem nowy na forum i przymieżam się do kupna drugiego motoroweru :3 4 lata jeździłem na peugeocie buxy. Biego ogarniam ( jeździłęm moto kumpli ). Teraz trochę o mnie

-168 cm wzrostu

-58 kg wagi

-Zamieszkanie : Wieś ( lecz drogi nawet OK ), czasem będę jeździł drogą polną

-Cena 1800zł, no max 2000 zł

Co wymagam od motoroweru :

-Pojemność : 50 ccm, ewentualnie 60 lub 80, byle b yw papierach na 50 było xd

-Ma być zrywny

-V-max : powinien wyciągac 80k/h bez "żyłowania" , tzn żeby zostąło trochę gazxu pod ręko, a na full gazie w granicach 90-100 leciał.

-Spalanie 3-4 litry, im mniej tym lepiej :D

-4/2t ? Nwm do końca

-Żeby się dało jeździć we 2

-Biegowy koniecznie ! Minimum 4 biegi

Co czego ma służyć :

-Dojazdy do szkoły ( 26 km w dwie strony )

-Djazdy do dziewczyny ( 50 km w dwie strony )

-Dojazd na rybki ( Tutaj jest kawałek drogi po

lnej i kawałeczek drogi leśnej )

-Dłuższe wypady 4fun, czasem we 2

To chyba tyle xd Narazie myślę nad

- Aprilia af1 50 , wersja 4-ro biegowa ( jest 25 km ode mnie, 2000 zł do nego ) . Plusy to rozrusznik, a lekkim minusem te 4 biegi

-Suzuki rg 80 Plusy to aż 6 biegów ( elastyczność ) A minusem brak rozrusznika, pozostaje kopka xd

-Yamaha dt 50, fajna, tylko że to siedzonko, nwm cyz na dłuzsze trasy bedzie wygodnie emi i np. pasażerowi ... Raczej odpada

Chinole raczej odpadają, sprawdzone marki bym wolał.

Co by się nadawało dla mnie ? Aha mieskzam we Włoszczowie ( 60 km od Kielc i Czestochowy ) i mam 14 lat.

Pzdr, Patryk :)

• 3 tygodnie później...

jeśli chcesz dłużej siedzieć w garażu niż jeździć to tak jak wyżej, czyli simzłom, chociaż za 2000, to nic innego w super stanie nie kupisz.

Aprilia ma drogie części i zazwyczaj ciężko dostać, ładna jest, 100 na pewno nie poleci.

DT50 - enduro, przez las przejedziesz bez problemu, 80 nie pojedzie raczej, a jeśli poleci to już będzie żyłowanie.

RG80 miałem parę lat temu, w tym roku kupiliśmy dla mojej dziewczyny, mogę o nim powiedzieć sporo, jest lekki, zadbany egzemplarz poleci nawet 110km/h, silnik wytrzymuje bardzo długo, kopka nie jest żadnym minusem, kiedyś się nauczysz, tak jak ja, spróbuj dominatora 650 z rozładowanym aku odpalić nie mając kopki. Jest ich coraz mniej w porównaniu do poprzednich lat, o sztukę w dobrym stanie ciężko, części robią się coraz droższe, bez sprawnej kopki nie opłaca się kupować, chociaż odpalić na pych RG w dobrym stanie na pewno dasz radę, to kwestia przepchnięcia go przez dwa metry. 80km/h możesz spokojnie cały czas lecieć, nie będzie się męczyć, spalanie max 4l. Przyspieszenie do 100 słabe, ale tego nie powinienem oceniać bo już jeżdżę czymś dużo większym, a pamiętam jak się cieszyłem kiedy miałem RG i wcale się wolne nie wydawało :) Co do wygody to różnie ludzie mówią, zależy od tyłka, według mnie jest wygodna, dziewczyna też nigdy nie narzekała.

Chinole odpadają chyba na pewno, nawet o nich nie myśl. Szkoda kasy i nerwów.

4t i mała pojemność to muł, zero mocy, zero przyspieszenia.

Postaraj się dozbierać do 2500, wtedy możesz szukać czegoś jeżdżącego. Nie pchaj sie w byle gówno bo nie masz więcej kasy, do następnego seznu sporo czasu, a ten się kończy, uzbieraj jak najwięcej i kup coś porządnego, najlepiej weź na oględziny kogoś kto się zna, bo sam nigdy nie ogarniesz, wiem po sobie.