tomala82 Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Witam wszystkich od niedawna posiadam honde xl 500 z lat 80 problem jest taki że ktoś wstawił do niej silnik z hondy ft 500 który jest odpalany na rozrusznik a ten jest uszkodzony .Moje pytanie to czy da rade przełożyć rozrusznik nożny z siln ..ika od hondy xl 500 ktory jest bardzo podobny do mojego silnika ft 500. , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIKOWSKI Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Jeśli w FT jest możliwość montażu kickstarter-a (są otwory w deklach itp) ,to pewnie się da :).Z drugiej strony,to nie lepiej będzie (może nawet taniej niż kupno startera i podzespołów) naprawić uszkodzony rozrusznik i palić ją z guzika ??? Cytuj Nie sztuką jest się rozpędzić.Sztuką jest wyhamować! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomala82 Opublikowano 9 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Z guzika wygodniej ale raczej nie lepiej bo ten układ z tego co sie dowiedzialem jest dosyc awaryjny a czesci juz niezawiele no i drogie.Taniej raczej też nie bo u mnie sam rozrusznik jest w pożądku tylko cały osprzęt do wymiany czyli koło zamachowe ,bendix .dekiel bo wnim jest mocowany wałek bendiksa i tryb łączoncy a po remoncie i tak nie wiadomo ile to bedzie działać.Starter nożny jest raczej mniej skomplikowany przez co mniej awatyjny .Otwory w deklu na wałek startera są tyiko zaslepione tylko nie wiem jski części były by potrzebne do takiego przeszczepu i czy to wogule możliwe.Może ktoś miał do czynienia z takimi silnikami prosze o odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Zdejmij dekiel i sprawdź czy resztę masz przygodowaną i obrobioną (obrobione otwory na łożyska i uszczelnienia ) pod kickstarter . Tu masz rysunekhttp://www.partzilla.com/parts/search/Honda/Motorcycle/1982/XL500R+A/KICK+STARTER/parts.html .Jeśli nie masz (a raczej nie ) tej obróbki to pozostaje Ci remont układu rozruchowego FT500 lub piec od XL500 Cytuj Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomala82 Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Idąc tropem kolegi janosikkk zastanawiam się nad kupnem silnika od xl 500 ale sam dół czyli bez tłoka cylindra i głowicy bo taki można kupić za rozsądne pieniądze tylko nie wiem czy moja góra bedzie pasować .Z wygladu niby to samo uszczelka głowicy i cylindra to samo. Mój silnik od ft 500 oznaczenie PC 07 a ten co chce kupić od xl 500 oznaczenie PD 02 E .Może ktoś coś podpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi