vasiliy Opublikowano 26 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2004 Wczoraj, tj. 26 lipca, zrobilismy z tatem jednodniowy wypad rozpoznawczy w okolice Roztocza. Trasa 175 km od Mielca w jedna strone, tak ze jak na moja pierwsza dalsza podroz za sterem to calkiem calkiem :buttrock: .Jakie wrazenia - pokolei: Pojechalismy tam w celu sprawdzenia czy warto spedzic urlop. Kraina bardzo piekna, czyste lasy i zalew (Krasnobrod) na terenie Roztoczanskiego Parku Krajoobrazowego. No wlasnie zalew. Z poczatku ujrzelismy 2 stawy, porosniete szuwarami i jakies takie .. nieciekawe (pod wzgledem wypoczynkowym) choc i tam ludzie sie pluskali. Troszke sie zmarszczylem ze to wlasnie te glowne zbiorniki kompieliskowe, ale na szczescie po chwili spaceru po lesie ukazala sie nam spora plaza (zdjecie ponizej) z MNOSTWEM ludzi. Poprostu nie dalo sie gdzie nogi postawic, ale tak podobno jest tylko na weekendzie (miejscowi sie zjezdzaja). Warunki na plazy sprzyjajace - czyli mozna sie opalac i bezpiecznie poplywac bowiem bezpieczenstwa pilnuja WOPRowcy. Na plazy udostepniona jest rowniez zjezdzalnia, bar i nawet jakies troszke badziewiaste wesole miasteczko. Plaze oceniam na 4/6. Lecz nie sama plaza zyje czlowiek na urlopie. Roztocze to swietnie miejsce dla ludzi lubujacych sie w pieszych wycieczkach po lesie. Jesli ktos by sie wybieral katamaranem, POLECAM wziac rower! A jak ktos wybiera sie motocyklem, rower mozna wypozyczyc za 10 zl za dobe. Noclegi. Osrodek wczasowy (Jolanta) dysponuje pokojami od 2 osobowymi. Przyjazne miejsce, choc w trakcie remontu tak ze nie wiem jak ze swietym spokojem : ). W sumie jest to typowy komunistyczny dom wypoczynkowy, ktory chce przezy swoj renesans. Pokoje dziela sie na wyremontowane (calkiem przyjemne) jak i niewyremontowane - czyli klasa "slowacka" :crossy: . Na miejscu dostepna jest silownia i sauna. Mozliwe wyzywienie. Cena - 30 zl/os. Sprawdzilismy rowniez kilka gospodarst agroturystycznych, ktorych jest tam jak grzybow po deszczu. Ceny sa tam nie co nizsze: 20 - 22 zl/os. Wyzywienie kosztuje ok. 7 zl sniadanie, 7 zl kolacja, 13 zl obiad. Aha w poblizu Krasnobrodu jest rowniez miasteczko Zwierzyniec (podobno ladne) ale czy tam jest ciekawie to glowy sobie uciac nie dam poniewaz bylem tylko przejazdem. Podsumowujac, mysle ze warto wybrac sie w okolice Roztocza, ze wzgledu na nieskazona przyrode i niezle warunki do aktywnego wypoczynku. p.s. sporo info jest rowniez na necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2004 Musicie zobaczyć zwierzyniec, a do tego szczebrzeszyn to konieczność!!!za szczebrzeszynem jest zamość, po ktorym jeśli dobrze zagadasz oprowadzi Cie ManualoWeź w łapki mapę znajdź na Roztoczu miejscowość Józefów i ją odwiedź, a jak masz zamilowanie do jazdy po polnych piaskowych drogach to odszukaj miejscowość Róża, Ciotusza...po okolicznych leśnych duktach można miło pojeździć (oczywiście bez szaleństw bo tam sporo dzikiej zwierzyny) i nawet znaleźć miejsce, gdzie diabeł pieklo budowałdo tego małe jeziorka i niezapomniane widokiRoztoczen andaje sie na wypoczynek (w okolicach Ciotuszy jest zalew Sopot - urocze miejsce pośród lasów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vasiliy Opublikowano 26 Lipca 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2004 Dzieki za info, cos czuje ze szykuje mi sie jeszcze jedna taka podroz w takim badz razie. zaczynam zalowac ze nie ogladnelismy tego Zwierzynca, ale czas naglil - to byla tylko jednodniowa wycieczka... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avalon Opublikowano 26 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2004 A gdzie "Szumy" na Tanwi? A gdzie kaplica św.Rocha? A gdzie ruiny starej papierni Zamoyskich? Na Roztoczu mozna z powodzeniem spedzic ze dwa tygodnie i gwarantuje że nie bedziecie sie nudzic. byłem,widziałem...... Cytuj Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzydlaty Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2004 8) Muszę wrzucić dwa grosze..Byłem kilkakrotnie na Roztoczu i śmigam tam pod koniec sierpnia.Oprócz powszechnie znanych miejsc, proponuje sięgnąć w okolice Tomaszowa i Lubaczowa, i zobaczyć:1)Cerkiew w Hrebennym (nad samą granicą) trafiliśmy tam kiedys na próbę lokalnego chóru - 12 głosów a kapela w zabytkowym drewnianym wnętrzu robi wrażenie...... 2)Bunkry Linii Mołotowa tzw. Ruskie Złomy - to dla lubiących łazikowanie po betonowych budowlach - trzeba dobrej mapy, żeby je wytropić, ale ciekawa zabawa;3)Przepiękna cerkiew w Radrużu - 50 m za nią już Ukraina, cerkiew w 100% drewniana - bez stalowego gwożdzia - kryta gontem z przyległą drewniana dzwonnicą..4) Pałac w Narolu przy trasie do Lubaczowa, chyba obecnie restaurowany... :buttrock: Jest mnóstwo ciekawych zakamarków, trzeba tylko odrobinę powęszyć..I pomijając kiepską momentami jakośc dróg - raczej na krosa - to warto zapuścic się tu i uwdzie z głównych szlaków..Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavka Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Mam pytanie. słyszałem kiedyś o spływie Bugiem ( podobnym do spływu Dunajcem, tylko tańszym ). Wie ktoś może coś więcej na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi