Skocz do zawartości

Regulacja zaplonu Simson SR50

Vejita
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś mógłby podać ile mm ma wynosić wyprzedzienie zapłony w Simsonie, oraz rozwarcie styków przerywacza? I na którym roku powinna być zaczepiona iglica w gaźniku?

A widział może ktoś na necie więcej danych, albo jakaś książkę obsługi do Simsona? Bo musze go wyregulować - strzela w rure i gaśnie, oraz bardzo ciężko jest go odpalić (nawet z popychu).

Pozdrawiam

Ok dzięki, będe musiał sobie sprawić tę książkę. A jaka może być przyczyna (oprócz źle ustawionego zapłonu) tego że simek bardzo ciężko pali, a jak już załapie, to pochodzi pięć sekund, strzeli i zgaśnie? Może kondensator? Zreszta nie wiem co to dokładnie jest dopiero kupiłem tego simka. W każdym bądź razie dzięki za odpowiedź.

Ok dzięki, będe musiał sobie sprawić tę książkę. A jaka może być przyczyna (oprócz źle ustawionego zapłonu) tego że simek bardzo ciężko pali, a jak już załapie, to pochodzi pięć sekund, strzeli i zgaśnie? Może kondensator? Zreszta nie wiem co to dokładnie jest dopiero kupiłem tego simka. W każdym bądź razie dzięki za odpowiedź.

Moze byc brudny gaznik, mialem to samo w komarze. Moze byc zle ustawiona mieszanka, tzn za duzo paliwa za mało powietrza. Jak mialem Simsona tez sie meczylem z tym.

Co do iglicy, to zalezy od gaźnika jaki masz. Jak masz 16 N3-4 to ustaw na przedostatnim od dołu czyli zeby byla bardzo nisko

Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S

Nooo, gaźnik też odgrywa ważną rolę. A sprawdziłeś może jak mas obroty wyregulowane :?: Bo możliwe że masz za niskie obroty... Ja w Jawce też miałem i tez klop, odpalam 5 sec. i gasnie :P ........Ale mówiesz że coś strzela..To może pogrzeb w gaźniku.

Obroty w tym przypadku nic do tego nie maja, przeciez gosciowi chodzi o to ze nawet jak trzyma na obrotach to strzeli z rury i sie zkicha... wyzysc gaznik jak nie pomoze to zainwestuj w kondensator... mozliwe ze sie skopcil i podaje prad w roznych momentach i przez to strzela z rury... kosztuje pare zł ale wyeliminujesz jedna rzecz... W gazniku 16N1 ustawiałem iglice na 2 z od dołu... a wyprzedzenie zapłonu na oko około 1.8 mm w ksiazce pisało ze powinno byc ok 1.6 ale ja mialem 60ccm. Miałem podobne objawy gdy strzelił mi simering i brał olej ze skrzyni... po odpaleniu chodził pare sec strzelal z rury i zazucal swiece na amen... wsadz palec przez otwor na swice przytkaj mocno i kopnij z calej siły (po tym jak ci zdechnie) ... jesli obmaluje ci sciany i ciebie calego na czarno olejem to znaczy ze bieze olej ... ale malo prawdopodobne...

Dzieki za rady. A macie gdzies jakas instrukcje do gaznika, bo facet sprzedal mi simka bez zadnych instrukcji :|

I jeszcze cos bardzo waznego: czy moglby ktos do godziny pietnastej podac ile wchodzi oleju do przeniego zawieszenia? I jaki to ma byc olej? Chyba rozbiore dzis przenie zawieszenie i wstawie inne sprezyny cz cos bo jak simek "siadze" na przod top potem jezdzi tak nisko, a ja nie wiem co to :buttrock:

to znaczy ze bieze olej ... ale malo prawdopodobne...

Jak go dzis odpalilem to strzasznie dymil. Caly garaz zakopcil 8O ale jeszcze sie pobawie gaznikiem, moze to on...