lukaszs99 Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Witam wszystkich miłośników. Nie działa mi wentylator w Yamaha R6 2005 r.Mam następujące pytania:1. Ile czujników w chłodnicy ma moja Yamaha, tj. czy ma wspólny do pomiaru temperatury i do włączania wiatraka tak jak model z 2006 r., Czy też ma je osobno, ponieważ wyświetlacz pokazuje temperaturę silnika prawidłowo.2. Czy to może być wina PRZEKAŹNIKA, który znajduje się koło bezpieczników w lewym górnym rogu nad chłodnicą?3. Czy jazda bez działającego wentylatora może spowodować jakieś szkody w motocyklu? Dodam, że podczas mojej jazdy maksymalna temperatura silnika to 100 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Znajdź włącznik (Włącznik wentylatora będziesz miał wkręcony w chłodnicę.) zdejmij przewód z niego i dotknij do masy (chyba, że będą dochodzić dwa przewody to wtedy je zewrzyj ze sobą). Jak wentylator się włączy to instalacja jest ok, i masz do wymiany włącznik. Jeśli wentylator się nie włączy musisz zasilić sam silnik wentylatora bezpośrednio z aku i jak się włączy to masz problem z zasilaniem wentylatora.Jak się nie włączy to uszkodzony silnik.Jak będziesz jeździł to przegrzejesz silnik, wygnie Ci głowicę lub pęknie głowica a ogólnie po prostu zarżniesz silnik.Nie widziałem jeszcze aby włacznik wentylatora był połączony z czujnikiem temperatury. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 a w ogóle to rozgrzej silnik do temp 105-110 stopni, bo przy setce to on się jeszcze nie załącza.... Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszs99 Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Sprawdze to dziś. Na czym ewentualne uszkodzenie silnika w tej chwili miało by polegać? Jak bardzo mam uszkodzony silnik w tej chwili? A czy jak bede jeździł tak, żeby temperatura nie przekroczyła 105 stopni to zatre silnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) nie możesz jeździć z niedziałającym wentylatorem, wiec upewnij się działa czy nie.... Edytowane 18 Lutego 2014 przez JanuszK30 Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszs99 Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 A gdzie ten włącznik wentylatora się znajduje i jak on wygląda? Czy jest on wkręcany w chłodnicę? Orientuje się ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 tak jest w chłodnicy, ja jednak nie jestem przekonany co do tego, ze on nie działa... Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszs99 Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Sprawdziłem wentylatory i działają. Biorę się za następny krok.tak jest w chłodnicy, ja jednak nie jestem przekonany co do tego, ze on nie działa...Jak nie czujnik to co to może być? Może przekaźnik? Jak myślisz? Wentylatory działają już sprawdziłem.Panowie sprawdziłem bezpieczniki pod SIEDZENIEM oznaczone FAN i poprostu ich nie ma. Czy to są bezpieczniki od wentylacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Tak, FAN to wentylator. Tu nie ma co mysleć tylko miernik albo próbnik w rękę i sprawdzic czy jest zasilanie. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekV Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 jak nie masz miernika to włóż bezpiecznik taki jaki jest zalecany na opisie koło bezpieczników i nagrzej moto / wentylator powinien sam się włączyć. Ewentualnie ktoś mógł go wyjąć bo się ciągle przepalał to wtedy będzie trzeba szukać niespodzianek w instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszs99 Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Wentylator już działa. Po prostu nie było bezpieczników. Mam nadzieje, że nie będą się przepalać. Dzięki wielkie za wszystkie rady. Dobrze, że jest takie forum jak to. Tak to jest jak się nie ma doświadczenie w motocyklach, aczkolwiek ten problem mi go dodał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi