krzywer Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Z zoomem nie tykać - wystarczy popytać użytkowników i poczytać opinie. Właśnie też jestem na etapie zakupu lornetki do obserwacji głównie ptaków. 10x50 jest dość uniwersalna, ale za to niezbyt mała. Zależy co chcesz obserwować i o jakiej porze. Jeśli w dzień, to nie potrzebujesz 7x50 - jest zajebiście jasna, ale obiektywy 50mm zajmują swoje miejsce. Do dziennych obserwacji powinno wystarczyć śmiało 30mm obiektywu (druga wartość w parametrze). No i kwestia czy z bliska czy z daleka :). Ktoś mi dziś stanowczo odradził Delta Optical, chociaż na lornetkę tej firmy się od początku czaiłem. Im więcej czytam, tym bardziej głupi jestem... Cytuj Na pohybel wszystkim zdradliwym sukom! <== kliknij i polub :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIGGI Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Odkopię temat:Rozglądam się za dobrą, ruską lornetką z dużym przybliżeniem. Ciekawie wygląda Baigish 20x60. Niby patrzyłem przez te Baigishe i wiem że są zajebiste, ale postanowiłem kilka lat temu, że już nigdy nie kupię lornetki bez wypróbowania. Czyli zakup internetowy odpada. Mam możliwość przetestowania, ale niezbyt blisko, no i facet nie ma akurat Baigishów, ale poleca Kandara 20x60 z niby tą samą optyką. Kandara kiedyś kupiłem, i właśnie po tym postanowiłem nigdy nie kupować bez testowania. Czy ktoś miał jakiś niedawny kontakt z lornetkami Kandar albo Baigish? Nie wiem czy zaryzykować Baigisha bez sprawdzenia, ani czy opłaca mi się dymać 50 km żeby sprawdzić Kandara?Albo inaczej: Czy znacie jakiś dobrze zaopatrzony sklep w Warszawie, gdzie będą mieli Baigisha? Cytuj Destruction of the empty spaces is my one and only crime Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi