filip2233 Opublikowano 19 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2004 Od jakiegoś czasu myślę o kupnie jakiegoś złomu i odrestaurowaniu go. Tylko nie wiem co kupić. Kasy nie mam dużo więc o janku nawet nie myślę. Doradźcie mi coś bo nie wiem co mam zrobić.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schutzstaffel Opublikowano 19 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2004 po pierwsze w odrestaurowanie jakieo kolwiek motocykla powinienes być zaangarzowany emocjonalnie i od razu wiedzieć jak i jaki motocykl będziesz robił ... inaczej z tego niewiele wyjdzie, zawsze wybiera sie motocykl ktory wpadł w oko i w jakiś tam sposób jest osiągalny. tylko wtedy praca nad nim bedzie dobrze szła, a puźniej będziesz mógł się pochwalić ... patrzcie to on, prawdziwy rarytas. a z drugiej strony jak nie masz za durzo kasy to może na początek jakiś rysio, albo żak ... o simsonie sr2 nie mówie bo to już inne koszty. jeżeli wolisz coś większego to może wfm, albo shl m04, czy mo5 ... i jest jeszcze jedna sprawa, pytanie - czy chcesz robić ten motocykl do jazdy na codzień czy tak żeby poprostu odnowić jakiegoś starocia, bo jeśli do jazdy to może coś popularnego, żeby za durzego kłopotu z częściami nie było. ale, tak naprawde to wyboru musisz dokonać sam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip2233 Opublikowano 20 Lipca 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2004 A więc chcę kupić jakiś motor zeby nabrać doświadczenia przed remontowaniem innych, bardziej zaawansowanych technicznie sprzętów. Chciałbym właśnie jeżdzić nim na co dzień. Co myślicie o WSce? miałem już jedną ale była bardzo przerobiona a poza tym nie miałem ochoty bawić się wtedy w remonty. W sumie części są bardzo łatwo dostępne więc z kupnem nie bedzie problemu. Z SHLką może być problem bo w okolicy części nie ma. O motorowerach nie myślę bo mnie to nie kręci.Pozdrawiam i licze na jakieś rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kriss Karwacki Opublikowano 20 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2004 Jak kupowalem pierwszego junaka w czesciach to tez tak myslalem jak ty. I wiesz co? kupilem drugiego i tak sobie od czasu do czasu dlubie w czyms. Wnioski - to jest fajna rzecz, poskladac od zera i wiedziec co w silniku puka. ALE!! Nie wazne czy to japs czy weteran grzebac sie i tak nauczysz predzej czy pozniej. Ale chcesz jezdzic? czy grzebac?Jezdzic - kup sobie cos do jazdynaprawiac - szukanie czesci to jest najlepsza rzecz pod sloncem :PJunak - fakt drogi ale nie koszt kupienia tylko odremontowania go. Moja rada poszukaj jezdzacego w dobrym stanie. Bo jezdzisz od razu a nie po roku, po drugie grzebiesz i tak. A wiedza mech z czasem sama przyjdzie :Ppozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip2233 Opublikowano 21 Lipca 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2004 A więc mam jedno jeżdżące moto CZ 175 a że na razie się nic w niej nie psuje (chwała Bogu za to) więc chcę teraz kupić coś do remontu. W sumie to jako takom wiedze to już mam ale jaka to frajda kupić złom, odremontować go i jeżdzić nim :P Najbardziej kręci mnie właśnie Junak ale brak kasy zmusza mnie do kupna jakiejś SHLki WSKi itp.Dzięki za rady i licze na jeszcze jakieś:PPozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 23 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2004 Jezeli wybierasz miedzy Wsk a SHL kupuj SHl poniewaz motocykl ten później mozesz za wiecej sprzedac Wska nie ma narazie zadnej wartosci a SHLka powoli nabiera wartosci i coraz wiecej ludzi takich sprzetów szuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymus Opublikowano 23 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2004 Oczywiście że kup SHL. Ja kupilem remontoje wiele sie przy niej nauczylem i az zal serce ścicka że remont dobiega końca. Już teraz myśle co będe remontować jak skończe SHL. A nie zastanawiałeś się nad Gazelą? Motocykl może nie grzeszy urodą ale jest dość "oryginalny". A WSK to Wueska osobiście nic niemam do tych motocykli ale napewno SHL-ki są żadziej spotykane. A części znajdziesz bez problemu na bajzlach leży tego troche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Opublikowano 23 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2004 tak jak Ci koledzy radzą wyżej w postach.kup sobie SHLkę, WFMkę tudzież jakaś WSKę. Tę ostatnią polecam Ci najbardziej, bo najłatwiej z częściami. Nie zrazisz się, nauczysz się mechaniki, nabierzesz motocyklowej "ogłady", a przede wszystkim szybko ją zrobisz i będziesz mógł pocieszyć się sprzętem jeżdżąc.Życzę powodzenia w zakupie i cierpliwości przy restaurowaniu :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakmen Opublikowano 24 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2004 Zastanów się nad Jawą z lat 50, 60-tych np 175cm3 lub lepiej 250cm3. Bardzo ciekawy sprzęt (konsola w baku) i do tego niezłej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip2233 Opublikowano 25 Lipca 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2004 dowiedziałem się niedawno ze kolega ma jakąś starą CZę ale nie jest ona kompletna.. Silnik jest cały i podobno na chodzie tylko brakuje Lamp i kilku innych rzeczy zwiążanych z ramą. nie wiem czy pytać się tego kumpla czy ję sprzeda.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakmen Opublikowano 27 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2004 Raczej staraj się kupić motocykl kompletny - żmudne poszukiwania brakujących detali mogą sprawić że się trochę zniechęcisz. Jeżeli już będziesz myślał w kierunku Jawa/CZ to szukaj dwieściepięćdziesiątki - szybsza,mocniejsza, silnik wygląda poważniej :buttrock: i to właśnie modelu 353 z konsolą w baku.I pamiętaj! Jeśli chodzi o motocykle starsze to zaczynają się liczyć praktycznie tylko oryginały. Także zanim coś zaczniesz przerabiać pomyśl 5 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korba Opublikowano 28 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2004 I jeszcze nikt nie napisał o MZ, np. ES 250 Trophy. można kupic niedrogo, części tez da się zdobyc, sprzęcior jest w miarę prosty w budowie, ma niepospolity wyglad, ładnie odrestaurowany budzi ciekawość, jeździ się dość wygodnie, a i kopa ma niezłego. Cytuj Gryf MC Poland Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip2233 Opublikowano 31 Lipca 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2004 Wiesz dakmen, qrde zaraziłeś mnie nieuleczalną chorobą! A jest nią jawa!! wiecie może kto chce taką tanio sprzedać?najlepiej do remontu ale kompletną. Przerabiać jej nie mam zamiaru! ;)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi