JanuszW Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 U mnie (choć wstępnie jest nas już dwóch :biggrin: ) termin nadal koniec maja do połowy czerwca i nadal kierunek Kaukaz (może zahaczymy o Iran - jak na granicy nie będzie problema) ale... pytanie, czy Ukraińcy nie nawijają i da się tamtędy wrócić :banghead: Bo dwa razy przez Turcję lecieć to znacznie dłużej i drożej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejpalasz Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 ja bym w ogóle nie jechał po tej stronie tylko najpierw przez Ukrainę przez Charków, potem wzdłuż Morza Kaspijskiego do Iranu a z Iranu przez Armenię, Krym, Lwów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yeuop Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Objechalem Morze Czarne w 2007 roku, od tej pory sporo sie zmienilo.Obecnie mozna przejechac z Rosji do Gruzji, wydaje mi sie, ze przez Wladykawkaz. Wczesniej nie bylo takiej mozliwosci. Z moich informacji wynika, ze jest tam pas z 15-20km ziemi niczyjej, wiec jest troszke off roadu ;-) Prom sobie moze darujcie. Plynalem nim z Iljiczewska do Poti (GEO). Przyplynal do Ukrainskiego portu z 2-dniowym spoznieniem, a w Gruzji czekal tuz przed portem kolejna dobe, bo costam. W dodatku przejazd przez Rosje jest fajny (bylem kilka razy na Kaukazie), mozna sie kulnac kolo samego Elbrusa.Zahaczylem tez wowczas o Iran. Czy wy pamietacie, ze trzeba miec CPD? Ja o tym w ogole nie wiedzialem :) Wszyscy mi polecali wjazd do Iranu z Turcji (Maku-Bazargan), wiec tamtedy pojechalem, ale z racji braku karnetu spedzilem na granicy z 25 godzin :) I musialem potem komus dac w lape okolo 100 euro, by mnie wpuscili. W Iranie spedzilem tydzien, przejechalem okolo 2000km i wydalem na wszystko niecalych 100pln :DAle w Iranie (jakkolwiek byl bardzo fajny) nie wytrzymalem temperatur i zawrocilem.Calosc wyjazdu (PL-UKR-prom do Gruzji-Armenia-Gruzja-Turcja-Iran-Turcja-Bulgaria-Rumunia-Wegry itd) to 35 dni i 10300km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejpalasz Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 cpd? to jest coś poza wizą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszW Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Ano Andrzeju, te CDP (Carnet de Passages) takie zabezpieczenie - wpłacasz w PZM Travel - za moto jakieś 20tys (ja o swój się nie pytałem i na pewno nie będę wpłacał). No kicha.Yeuop czytałem kilka Twoich relacji ale tej o Iranie jeszcze nie. Kilka informacji praktycznych by mi się przydało (Euro czy $, jak z noclegami - patrząc, że Ty właściwie tylko pod gołym niebem, nastawienie tubylców do jakby nie było prawie "krzyżowca" :cool: no i jak przez granicę bez CDP - to że w łapę to O.K. ale sam z inicjatywą czy oni... :banghead: , gdzie załatwiałeś wizę (u nas do dwóch miesięcy a w Turcji jeden dzień) itd.Pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek12345 Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 U mnie (choć wstępnie jest nas już dwóch :biggrin: ) termin nadal koniec maja do połowy czerwca i nadal kierunek Kaukaz (może zahaczymy o Iran - jak na granicy nie będzie problema) ale... pytanie, czy Ukraińcy nie nawijają i da się tamtędy wrócić :banghead: Bo dwa razy przez Turcję lecieć to znacznie dłużej i drożej!Wstępnie mógłbym być trzecim, jeżeli towarzystwo Wam się przyda. Kierunek jest dla mnie bardzo interesujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszW Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Wstępnie mógłbym być trzecim, jeżeli towarzystwo Wam się przyda. Kierunek jest dla mnie bardzo interesujący.O.K.Śledź temat, jak już będą ustalenia konkret, dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek12345 Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 No to śledzę temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszW Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 No to śledzę temat.Poszła PW, dostałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejpalasz Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 JanuszW możesz wrzucić jakieś bliższe info albo link do mapy gdzie chcecie dokładnie jechać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yeuop Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 JanuszW:Mi wymienili euro bez klopotu. Nie w kantorze, w sklepie spozywczym. Nie wiedzialem nawet, czy po dobrym kursie mi wymieni, ale bylo ok. Noclegi u mnie tylko pod golym niebem. Z ta granica to w ogole jakies nieporozumienie bylo. Ale wiecie co? Jak juz tam potem czekalem z 15-20 godzin, to przychodzili jacys ci pogranicznicy, patrzyli na mnie naprawde z podziwem i kupowali mi jedzenie :D A potem sie razem ze mna cieszyli, ze udalo mi sie wjechac. W kazdym razie bardzo bym uwazal z tym dawaniem w lape.Wszystkie wizy zawsze zalatwiam w Pradze. Z Iranem nie bylo jakiegos szczegolnego klopotu.Akurat na pare tygodni przed moim wjazdem wprowadzili tam paliwo na karty, ktore trzeba gdzies kupic. Bez tego tankowac nie lzja. Nie wiem, jak z tym dzisiaj jest. Ja zawsze kogos bardzo ladnie poprosilem i ktos mi dal swoja karte. W ten sposob przejechalem po kraju 2000km :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszW Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 JanuszW możesz wrzucić jakieś bliższe info albo link do mapy gdzie chcecie dokładnie jechać?AndrzejOgólnie to tak http://goo.gl/maps/O6t3Y ale na mapce zamiast do Baku to może drogą wojenną od razu na Władykaukaz. Wszystko jest kwestią dogadania każdego ranka w trasie (często tak latam i dobrze na tym wychodzę - ciekawe miejsca i ludzie najczęściej są tam gdzie psy d...mi szczekają ) Pewnie po piątym klasztorze wszystkie będą podobne a ja wolę góry i krajobrazy. Zresztą Tomek12345, który się wstępnie zadeklarował chciałby do Azerbejdżanu, ja raczej do Iranu ale pewnie dogadamy się gdzieś po drodze ;) Problem z tym nie gdzie kto chce ale czas! no bo za wiele go nie będzie (miesiąc też za mało :cool: )Napisałem to już gdzieś wcześniej, jak jedziesz ekipą, to zawsze możesz na kogoś liczyć razem lecisz - razem wracasz a i pomysłów więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejpalasz Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Jadę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszW Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 No to miło, śledź temat, reszta na PW. Z Tobą jest 4 !Zobaczymy, jaka sytuacja na Ukrainie i dam znać co dokładnie i kiedy.Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adziu Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Tym drugim to jestem ja, fajnie że ekipa się zwiększa :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi