Skocz do zawartości

Szkoła jazdy wg Janusza- moja opinia

vvv2
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zaglądam na wasze forum dość żadko ale post Janusza mnie wielce zaintrygował.

Co do wypowiedzi Janusza

Ad.1. Co do COUNTERSTEERING to nie na każdym motocyklu jest to bezpieczne rozwiązanie ,spróbuj to zrobić na T'Li albo R1 bez amortyzatora skrętu przy 120 km/h w zakręcie -zobaczysz efekt -shimmi jak nic. Wtedy używa się bodysteringu - popularne przesadne wystawianie kolana.

Ad.2 Jeżeli mówiesz że odcięcie gazu to mogiła to co mam zrobić jadąc w zakręcie na kolanie 140km/h ? Dodać gazu ? Jedyne co pozostaje to mocniej się złożyć (to nie jest countersteering tylko bodysterring) i i pozostać przy tych samych obrotach lub odjąć gaz. Co wg. Ciebie może się stać odejmując gaz ?

Ad.3 Tu się z tobą zgadzam.

Ad. 4 Spróbuj zejść na kolano nie napinając mięśni

Ad.5 Hamowałeś kiedyś przed tirem ? Ja stosuję technika blok tyłu a przodem mocno hamuje- poprawia to bardzo skuteczność. Należy się nauczyć stosować tylnego hamulca żeby posiąść umiejętność położenia maszyny przed przeszkodą (tzw. szlif) a w górach na serpentynach należy używać obu hamulców ,jest wtedy mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia faddingu przedniego hamulca- jeżeli tego doświadczyłeś to wiecz co to za uczucie.

Countersterring jest pozornym zjawiskiem,występuje tylko w pierwszej chwili, pózniej tylko odczuwamy takie wrażenie a ma to na celu przeniesienie środka ciężkości ( swojej d... po siedzeniu ;-) )

Wiem że twoje posty mają nauczyć młodych stażem motocyklistów ale pamiętaj również żę młody chłopak bez stażu wsiądzie na jakiegoś hiper super sporta wjedzie w zakręt ponad 100 użyje countersteeringu wejdzie mu shimmi nie napnie mięśni więc się nie złoży , nie opanuje shimmi i doda gazu ? Co się z nim stanie ?

Powinieneś skonsultować swoje wypowiedzi z kimś doświadczonym- sprawiasz wrążenie jakbyś nigdy szybciej nie jeżdził. Może to tylko wrażenie - nie chce Cie w żaden sposub urazić ale chodzi też o dobro immych.

Fajnie się czyta takie posty, bo daje to do myślenia. Moim zdaniem zarówno Janusz, jak i Ty macie dużo racji i wiedzy na tem temat, a różniece w wypowiedziach moim zdaniem wynikają pewnych niedopowiedzeń i skrótów myślowych. Nie wiadomo czy Janusz cokolwiek odpowie, bo mi się wydaje że się wyprowadził z naszego forum. Swoją drogą vvv2, jak masz pojęcie śmiganiu samochodem, to może skomentujesz mój temat " jak jeździć po śniegu..." ?

pozdrawiam, Paweł