Skocz do zawartości

Strzał w silniku. Derbi nie jeździ na wysokich obrotach.

Getrajd
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wczoraj chwile po wyjeździe moim Derbi Gpr 50 najpierw usłyszałem lekki strzał w silniku( nie wiem gdzie dokładnie) i od tego czasu mój motorek jeździł tylko na niskich obrotach (na każdym biegu), gdy dodawałem gazu silnik jakby dusił się, gasł, a gdy spóściłem z gazu jechał dalej, a że byłem kawałek od domu to jechałem na tych niskich obrotach, ale później usłyszałem jeszcze jeden strzał, ale już głośny i mocny. Motorek nadal jeździł tylko na niskich obrotach ( nie podam ile to ob/min bo mi obrotomierz nie działa, ale były to bardzo niskie obroty) ale powoli jechałem i spróbowałem dodać gazu a motor normalnie się na obroty wkręcał, wysokie obroty. Wszystko działało bez zarzutu. Ale po przejechaniu jakichś 5km silnik znowu zasłabł i nie działał na wysokich obrotach (tak jakby zaczął gasnąć) to zmniejszam gaz i dalej. Później po kilki km znowu działał normalnie. I później znowu się stało to samo. Do domu dojechałem normalnie na wysokich obrotach działało wszystko normalnie. Nic nie patrzyłem co się tam mogło stać. Proszę o rady i pomoc co trzeba z tym zrobić icon_smile.gif Z góry dziękuję

Dzisiaj przejechałem się kawałek żeby sprawdzić czy nadal takie coś występuje, przejechałem kilka kilometrów i wszystko działa ok, jutro zrobię dłuższą trasę i zobaczymy.

Mam też inny problem, który występował już wcześniej. Otóż przy startowaniu z jedynki silnik na niskich obrotach ( przy przekręconej manetce, zwiększaniu obrotów) przerywa, ale gdy już wskoczy na wyższe obroty to leci do przodu, czasem delikatnie na dwójce też tak jest ale słabo odczuwalne, inne biegi już normalnie działają. Zastanawiam się nad zakupem nowego gaźnika, czy to coś pomoże?