Pawet Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Cześć Zamierzam kupić bagażnik na kufer Kappa K49 i nigdzie nie mogę znaleźć konkretnie dedykowanego do tego kufra. Jest jedynie K9912 do kufra Kappa K48 taki http://allegro.pl/kappa-k9912-bagaznik-do-kufra-k48-centralny-i3398858127.html lub model K9913 do Kappa K52http://www.atm-motocykle.pl/product-pol-5841-Bagaznik-K9913-do-kufra-KAPPA-K52.html a do mojego K49 niema. I teraz pytanie który lepiej zamówić ten większy czy ten mniejszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawet Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 (edytowane) Okazuje się że do mojego modelu kufra Kappa K49 producent nie przewiduje montażu bagażnika, te info znalazłem na jakiejś stronie w necie. Zamówiłem bagażnik z modelu Kappa K48 jednak nie pasuje on do mojego kufra, bo moja klapa od kufra jest lekko zaokrąglona i te piny bagażnika gdzie się przykręca śruby, nie dosięgają do kufra. I nie można przykręcić bagażnika Dało by się to obejść i mimo to zamontować bagażnik stosując 2 cm dystanse pod piny bagażnika i dać dłuższe śrubki montażowe.. Wyglądało by to podobnie jak na tym zdjęciu na którym widać że kufer ma okrągłą klapę górną i dystanse pod bagażnikiem żeby dało się go przykręcićCzy ktoś ma podobny patent u siebie ?Jak to się sprawdza ? czy nie przecieka w deszczu ? Pytam bo kufer kosztował 600 zł i 200 zł za bagażnik, razem 800 zł.To trochę kasy jest, Dla tego szkoda mi go wiercić i wolę się zastanowić jak ma okazać się potem, że zamontowanie tego bagażnika to była porażka i spowoduje on np pękanie kufra bądź jego przeciekanie. Na bagażnik zamierzam władować 4,5 kg namiot + karimaty(ewentualnie gumowy materac dmuchany 2'osobowy + koc).W tym celu go kupiłem, Czy bagażnik to wytrzyma ?Naprawdę nikt niema takiego bagażnika ? zamontowanego na dystansach ? Edytowane 24 Lipca 2013 przez Pawet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 (edytowane) Dodatkowe elementy mocujące nie powinny jakoś znacząco osłabić tego mocowania. Pamiętaj tylko o tym, by dać podkładki z obu stron pokrywy, i dobrze by były to podkładki gumowe. Mam taki bagażnik dorobiony przez poprzedniego właściciela motocykla (mało widać, zdjęcie jest stare i nie o kufer w nim chodziło). Zdarzało mi się wozić spore ciężary przy niemałej prędkości.Oprócz gumowych podkładek, spróbuj dać na wierzch jakieś plastikowe, teflonowe czy podobne - tak jest też u mnie. To zmniejszy ryzyko pękania pokrywy. Nigdy nie miałem problemu ze szczelnością, choć w sumie nigdy nie zdejmowałem tego bagażnika. Jakby nie patrzeć, jest to jednak chałupnicza robota (kufer to Kappa K42, a więc... boczny - nikt do niego nie przewiduje bagażnika fabrycznego) ale sprawdza się już od 6 lat. Nawet kiedyś na tym siadałem i nie pękło :). PS. Wynalazłem gdzieś, że Kappa K49 ma te same akcesoria, co Givi V46. Trochę musztarda po obiedzie, ale może się przyda :). Powodzenia! Edytowane 25 Lipca 2013 przez Arcer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawet Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 super, dzięki Arcer bardzo mi pomogłeś :) Twoja konstrukacjia wygląda na solidnąJednak oddałem ten kufer i bagażnik do serwisu motocyklowego i tam chłopaki pokombinują jak by to najlepiej założyć.Mają większe pole manewru. Ech żebym wiedział o tym Givi V46 ze 3 dni wcześniej :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi