Skocz do zawartości

kawa zxr 750l cykanie w górnej części silnika w zak. ob. 2500-2800ob/min.

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam . ostatnio wybadałem że podczas spokojnej jazdy w zakresie obrotów 2500 - 2800 pojawia się cykanie , jakby zawór, zawory ...

dziwna sprawa bo moto ma wyregulowane luzy , wyczyszczone wraz z zrobionym synchro gaźniki .

luzy zaworowe mam na każdym zaworze identycznie w górnej wartości ( wydech 0.30 ssanie 0.25 ) .

dziwna sprawa bo jak dam kawie ostro ognia i złapie wysokie obroty oraz wyższą temperaturę to CYKANIE znika (słychać tylko ładnie pracujący silnik )

słyszałem że to może być wina napinacza ale jak miałem zdjętą pokrywę zaworową , to łapałem za łańcuszek i tak troszkę jak nacikskałem to się poddawał , ale to troszkę.

słowo odnośnie moto jest to kawa ZXR 750 L z 93 roku 121 koni .

Nie bój żaby to jest jak chochlik. Wie jak wnerwić żebyś zgagi dostał. U mnie był taki sam problem nawet po wymianie łańcuszka rozrządu i już miałem brać się za wymianę napinacza ale okazało się, że jeśli mocniej podkręcić sprężynę obracającą mechanizm to wtedy zaczyna poprawnie napinać. Niektórym pomaga nawet samo oczyszczenie mechanizmu i nasmarowanie smarem stałym. Tylko tutaj jest jeden problem, bo zwykle olej silnikowy smaruje rozbryzgowo to małe cudo i nie wiem czy z czasem nie wypłucze smaru wpuszczając go do miski.

Edytowane przez Shinigami

witam - w niedzielę chciałem podkręcić ten napinacz i tam nie ma możliwości podkręceniaa :/ jedyna śruba jaka jest - jest dokręcona na max ( nie odkręcałem jej ) myślę że pod tą śrubą jest ta sprężyna , ale nie da się nic a nic podkręcić .

Zużyta albo ściśnięta. Z czasem sprężyny kurczą się, niestety serwisówka nie przewiduje konkretnego wymiaru. Ewentualnie napinacz już wyszedł do końca, bo łańcuch jest do wymiany. Musisz zrzucić pokrywę głowice i zmierzyć odległość między ogniwami. Tutaj też niestety tylko serwisówka poda Ci konkrety.

• 2 tygodnie później...