Danio19 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Witam jestem tu nowy jak i "nowy w motocyklach" Honda NSR 125 (kuty tłok) Mam pewien problem z NSR-ką, ostatnio wykręcałem gaźnik aby wyczyścić go i wyregulować, założyłem go z powrotem i odpaliłem i chodziła normalnie, no i chciałem rozgrzać ją aby potem na ciepłym silniku wyregulować jeszcze lepiej no i pojechałem w trase ok 10 km miałem zrobić jeszcze z 3/4 km i na obrotach ok 8k jak już miałem zmieniać bieg sprzęgło i silnik nagle stanął (zauważyłem że lekko sie zagrzał wskazówka była lekko za połową wskaźnika temp.) próbowałem go zapalić z rozrusznika ale silnik stał, a raz łapał i kręcił, potem w ogóle nie kręcił, więc spróbowałem z popychu żeby sprawdzić czy zapali i czy tłok chodzi, no i chodził (i tak musiałem z popychu bo mało prądu miał) no i nie zostało mi nic innego jak popchać go do domu, popchałem go z 500 m troche ochłonął i spróbowałem zakręcić i normalnie zaczął kręcić (słaby akumulator bo zanika prąd ale to inna sprawa) więc popchnąłem go i zapalił, zaczął normalnie chodzić dojechałem do domu z 2 km i na ciepłym silniku chciałem dalej wyregulować gaźnik ale jak dłużej pochodził to jeszcze bardziej sie zagrzał niż podczas jazdy dlatego sobie odpuściłem i teraz pytanie... Na razie jestem amatorem motocykli jest to mój pierwszy dlatego pytam doświadczonych osób: - dziwi mnie objaw nagłego zgaśnięcia i zaraz odpalenia czym może być to spowodowane- czemu sie tak grzeje (przed rozkładaniem i regulacją grzał sie tylko wtedy jak na prawde sporo dostał w "palnik") Może cos źle zrobiłem choć nie wiem co mogłoby spowodować takie efekty, po stanięciu silnika myślałem że sie zatarł bo nagle stanął, ale jak odpalił to troche odetchnąłem i teraz wole sie zapytać żeby nie zepsuć go do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexster Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Rozregulowany gaźnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danio19 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 kolego to teraz pytanie: on chodzi normalnie teraz, tylko troszkę sie zagrzewa i rozregulowany gaźnik może być przyczyną tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VinAlucard Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Tak, zbyt uboga mieszanka prowadzi do przegrzewania się motoctykla- mniejsze smarowanie, większe tarcie, większa temperatura. Cytuj "Generalnie rzecz biorąc, zdejmuję linkę tylko w niedzielę jak idę do kościoła..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi