dawid95233 Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Witam serdecznie jestem nowy na forum :).Do rzeczy . Mam aprile rs 125 . I problem polega na tym ze jak startuje na 1 (7 tys obrotów) to jak puszcze sprzęgło to borty spadaja do 2-3 i chyab nie powino tak byc...I 2 problem to taki ze od 6 tys do 7,5 muli mi strasznie motor a od 7,5 idzie jak rakieta :)Prosze o pomoc ... Co mam zrobic z tymi 2 problemami. Pozdrawiam ref@ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samonek4 Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Nie pomogę tak do końca ale przeczytanie tego nie zaszkodzi:http://chomikuj.pl/anka.com/Motoryzacja/Motocykle/Aprilia+RS125+Workshop+Manual+-+English,691522895.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VinAlucard Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 (edytowane) Witam serdecznie jestem nowy na forum :).Do rzeczy . Mam aprile rs 125 . I problem polega na tym ze jak startuje na 1 (7 tys obrotów) to jak puszcze sprzęgło to borty spadaja do 2-3 i chyab nie powino tak byc...I 2 problem to taki ze od 6 tys do 7,5 muli mi strasznie motor a od 7,5 idzie jak rakieta :)Prosze o pomoc ... Co mam zrobic z tymi 2 problemami. Pozdrawiam ref@ Nie do końca rozumiem ten pierwszy problem. Może po prostu za mało gazu dajesz przy szybkim tempie puszczania sprzęgła? :P A co do drugiego problemu. Jak bardzo muli? RS'ki zazwyczaj minimalnie mulą właśnie tuż przed wejściem na obroty, szczególnie jeżeli wersje z zaworem wydechowym mają go zablokowoanego w pozycji ON, wtedy dysproporcja momentów jest naprawdę ogromna w tym zakresie obrotów. Jeżeli masz zawór wydechowy, przeczyść go i zobaczy czy elektromagnes go otwiera i zamyka + czyszczenie gaźnika, filtra. Jeżeli nie masz zaworu, jedna rzecz mniej do popsucia się. :P Edytowane 20 Maja 2013 przez VinAlucard Cytuj "Generalnie rzecz biorąc, zdejmuję linkę tylko w niedzielę jak idę do kościoła..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid95233 Opublikowano 20 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 (edytowane) Ten 1 problem nei aktualny juz. a co do 2 to dzięki serdecznie za pomoc. Tak myślałem ze zawór i gaźnik tez ale nie jestem do konta pewny . W nastepnym tygodniu daje do mechanika żeby zrobił i przy okazji ślimak od prędkościomierza tez. .. ;/Ona muli strasznie... wiem ze rs od 7 tys obrotów ladnie sie wkrecaja. Tu jest tak ze ... Od poczatku do 5 tys sie normlanie rozpedza tak jak rs na tych malych obrotach a po wyzej 5,5 tys do 7 muli ja nie ze tak slabo tyko strasznie ..... A przy okazji jaki cylinder polecacie i wgl . Chcialem sb kupic lepszy gaznik moduł i tlumnik zeby miec te 42 + km .... + cylinder 160 cc Edit@ a co do tego mulenia myslalem tez ze to moze chodzic o swiece i kapturek co wy na to ? Edytowane 20 Maja 2013 przez dawid95233 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VinAlucard Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Przy kombinacjach z większą pojemnością drastycznie spada żywotność, nie polecam jeżeli nie masz za dużo siana w zapasie. Jaki jest rok produkcji Twojej RS? Przeczyść gaźnik i filtr powietrza. Jeżeli Ci nie przerywa to świeca jest wporządku. Cytuj "Generalnie rzecz biorąc, zdejmuję linkę tylko w niedzielę jak idę do kościoła..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid95233 Opublikowano 20 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 (edytowane) 2000 rok. Tzn ja w niej 5 tys km temu zmeinialem tlok cylinder amory itp. Gruntowny remont a mam do was pytanie http://allegro.pl/wydech-dominator-crossowal-aprilia-rs-125-nowosc-i3196411252.htmlDobry wydech ? doda troche mocy ? A jak nie jaki polecacie zeby byl glos nie kosiarki tyko taki jak a tym wydechu Edit@ Mam jeszcze jedno pytanie jutro daje motor do mechanika zeby popatrzyl czemu go tak muli...Co moge zmienic jeszcze tak do 800 zl zeby wiecej koni bylo ?200 zl slimak i mam 600 zl na inne pierdoly co polecacie ?Slyszalem ze filtr stożkowy dodaje mocy Edytowane 20 Maja 2013 przez dawid95233 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VinAlucard Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Filtr stożkowy i owszem dodaje mocy, ale do tego syfi i będziesz miał później z nim problemy. Końcówka od wydechu, którą zlinkowałeś nie da Ci nic poza bajeranckim wyglądem i pierdzeniem, które zamieni się w buczenie. Jeżeli chcesz podnieść moc powinieneś poszukać dedykowanych układów wydechowych do tego modelu, np. Arrow, Gianelli, itd. RS 125 to 2T, zawsze będzie pierdziała, muliła na niskich i średnich, ale za to jest praktycznie najszybsza w swojej klasie. Nie chcesz głosu kosiarki, to sprzedaj Aprilię i kup YZF-125R albo CBR125 i rozkoszuj się jak Cię Golfy 1,3 wyprzedzają. :P Moim zdaniem jeżeli masz motocykl po remoncie to zostaw silnik w spokoju i nic nie ruszaj, bo przy tej pojemności koszta tjuningu są duże i niewymierne do efektów. Ale decyzja należy do Ciebie. :) Cytuj "Generalnie rzecz biorąc, zdejmuję linkę tylko w niedzielę jak idę do kościoła..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid95233 Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Jakie problemy opiszesz to ? :) Wlasnie specialnie kupilem rs 125 bo jest bardzo dbra i ladnie wyglada :) 2 w 1 :)). A moge zmienic gaznik na 34mm ? Bo ja szczerze to nie wiem jaki mam w aprili ale napewno nie 34 ... A i moduł calkowicie odblokowany tez doda mocy ? Bo wedlug mnie ja nie mam odblokowanego calkowicie Dzieki za odpowiedzi w moim temacie Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid95233 Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 (edytowane) Witam :)Mam do was pytanie ;). Nie znam sie na tuningowaniu aprili wiec chcialem sie zapytac co wymienic zeby motor byl szybszy i mial wiecej koników. Mam do wydania 2000 tys . Prosze o odpowiedzi :)Co wy na to ? http://moto125.pl/p/192/476/sportowy-wydech-i-cylinder-tuning-mechaniczny-aprilia-rs-125-2006-2012-aprilia.html edit@ I tak chcialbym wymienic cylek itp ... remont 5 tys temu byl nawet troche wiecej a ja chcialbym 160 cc Edytowane 21 Maja 2013 przez dawid95233 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VinAlucard Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Jakie problemy opiszesz to ? :) Wlasnie specialnie kupilem rs 125 bo jest bardzo dbra i ladnie wyglada :) 2 w 1 :)). A moge zmienic gaznik na 34mm ? Bo ja szczerze to nie wiem jaki mam w aprili ale napewno nie 34 ... A i moduł calkowicie odblokowany tez doda mocy ? Bo wedlug mnie ja nie mam odblokowanego calkowicie Dzieki za odpowiedzi w moim temacie Pozdro Chociażby z regulacją gaźnika. Miałem stożek w pierdziku i nie doszedłem do ładu z regulacjami, dopiero zmiana na standardową puchę pomogła. Jeżeli masz blokadę na module to sprawdź do jakich obrotów Ci się kręci, jeżeli kręci się do 7-8 tyś to masz blokadę. Najefektywniejszy byłby faktycznie cylinder + gaźnik + wydech, do tego filtr stożkowy i jeżeli reszta silnika jest w porządku to powinno przez jakiś czas jeździć. Pewnie jeszcze jest z tysionc innych gadżetów, które poprawią osiągi o których nie wiem. :P Cytuj "Generalnie rzecz biorąc, zdejmuję linkę tylko w niedzielę jak idę do kościoła..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid95233 Opublikowano 22 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Patrzylem i na te 3 cylka gaznik i wydech musialbym dac z 4 tysiace ... Chyba ze wiesz gzdie jest taniej albo uzywane czesci ;< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi