Skocz do zawartości

Nikon D90 albo D7000

Taurus 61
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Heh...

1. Migawki w serii D2 mają udokumentowane bezproblemowe przebiegi w okolicach 1 miliona.

2. Przebieg łatwo można zweryfikować np. programem oPanda.

3. Jeśli komuś wystarczy D90 - spoko, też będzie działał. Ludzie używają D3100 i D5100 i również są zadowoleni ;)

Rozumiem Waszą linię. Ja z kolei jestem zwolennikiem zakupu używanego sprzętu, ale lepszej klasy - np. wolę 4-letnie BMW niż nowego fiata Pandę ;) i tak dalej... (na ebay jest mnóstwo serii D2, na Alledrogo również)

Pozdrawiam!

Czesc.
To znowu ja :)

Ja tez do takich spraw mam podobne podejscie,lepiej odczekac dorzucic i

kupic lepszej klasy malo uzywany sprzet ,tak wiec odczekam dozbieram i zobacze co czas
przyniesie , ale bede sie rozgladal za D2xs albo D700 , jednak wszystko zalezy
od stanu danego lustra no i ceny.
Dziekuje wszystkim za Wasze porady !
Pozdrawiam.

Heh...

1. Migawki w serii D2 mają udokumentowane bezproblemowe przebiegi w okolicach 1 miliona.

2. Przebieg łatwo można zweryfikować np. programem oPanda.

3. Jeśli komuś wystarczy D90 - spoko, też będzie działał. Ludzie używają D3100 i D5100 i również są zadowoleni ;)

Rozumiem Waszą linię. Ja z kolei jestem zwolennikiem zakupu używanego sprzętu, ale lepszej klasy - np. wolę 4-letnie BMW niż nowego fiata Pandę ;) i tak dalej... (na ebay jest mnóstwo serii D2, na Alledrogo również)

Pozdrawiam!

Czesc.

To znowu ja :)

Ja tez do takich spraw mam podobne podejscie,lepiej odczekac dorzucic i

kupic lepszej klasy malo uzywany sprzet ,tak wiec odczekam dozbieram i zobacze co czas

przyniesie , ale bede sie rozgladal za D2xs albo D700 , jednak wszystko zalezy

od stanu danego lustra no i ceny.

Dziekuje wszystkim za Wasze porady !

Pozdrawiam.

Ktoś kto kupuje aparat klasy D2X to nie po to, żeby go oglądać na półce. Aparaty głównie chodzą w trybie zdjęć seryjnych. Te aparaty mają na siebie zarobić i do tego celu zostały stworzone. Poza tym mając D2X nie znaczy, że będziesz klepał zdjęcia jak Jacek Poremba :)

Ktoś kto kupuje aparat klasy D2X to nie po to, żeby go oglądać na półce. Aparaty głównie chodzą w trybie zdjęć seryjnych. Te aparaty mają na siebie zarobić i do tego celu zostały stworzone. Poza tym mając D2X nie znaczy, że będziesz klepał zdjęcia jak Jacek Poremba :)

Kazdy kupuje to co sie podoba i na co stac , a czy to sie wykorzysta w 100%
czy nie to nie powinno Ciebie interesowac , nie Twoja kasa.(Kazdy kto posiada
R1 musi tylko na torze latac i musi byc tak dobra jak Valentino Rissi ?) :)

Kazdy kupuje to co sie podoba i na co stac , a czy to sie wykorzysta w 100%

czy nie to nie powinno Ciebie interesowac , nie Twoja kasa.(Kazdy kto posiada

R1 musi tylko na torze latac i musi byc tak dobra jak Valentino Rissi ?) :)

Nie zrozumiałeś mnie. Polecałeś koledze kupno używanego Nikona z seri X, ale kupno takiego aparatu w bardzo dobrym stanie graniczy z cudem, a to dlatego, że te aparaty nie były skierowane dla amatorów tylko dla osób zarabiających na fotografii. Jeśli kolega ma środki to oczywiście niech kupi nowego D4.

W ktorym poscie komu ja cos polecalem :blink: albo ja juz zle widze :biggrin:

Wybacz, pomyliłem się.

Nie rozumiem dlaczego naskoczyłeś na mnie, że zaglądam komuś do portfela. Jeśli kogoś stać i ma kaprys to może kupić sobie D4. Pytałeś o radę co wybrać, a ja po prostu stwierdziłem, że lepszym rozwiązaniem jest kupno nowego D90 niż zajechanego D2 czy D2x i tyle.

Jezeli uwazasz ze ja na Ciebie naciskam to sorry ,ale tak nie myslalem , moze sie zle wyrazilem ,
ale jestem tego zdania lepiej uzywanego merca (oczywiscie w super stanie) jak nowego ???? :wink:

Np. http://kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/s-anzeige/nikon-d2x-mit-sigma-24-60mm-f2,8-sehr-gepflegter-zustand/108387381-245-8417

Cytat: (weniger als 30.000 Aufnahmen) (nie cale 30tys. zdjec nim zrobiono)

Edytowane przez Taurus 61

• 4 miesiące temu...
Czesc.

Po przemysleniu calej tej sprawy doszedlem do wniosku ze dobrym wyborem w moim przypadku bez przeginania paly bedzie cos ze srodkowej polki , tak wiec wziolem D7100.W testach jest podobno bardzo dobry , zobacze jak jest w praktyce :wink:

Pozdrawiam.

Czesc.

Po przemysleniu calej tej sprawy doszedlem do wniosku ze dobrym wyborem w moim przypadku bez przeginania paly bedzie cos ze srodkowej polki , tak wiec wziolem D7100.W testach jest podobno bardzo dobry , zobacze jak jest w praktyce :wink:

Pozdrawiam.

Z 18-140VR?

D7100 bardzo fajna konstrukcja. Zatem udanych kadrów :)

• 2 tygodnie później...

Z 18-140VR?

D7100 bardzo fajna konstrukcja. Zatem udanych kadrów :)

Uwielbiam ludzi, ktorzy swoim znajomym mowia,ze nie maja pojecia w temacie,ale jak taki przeczyta cos na forum to jest zawsze chetny do podzielenia sie swoja wiedza i udzielania rad...
Ja uwielbiam taki bełkot. Zarejestrowałeś się aby to z siebie wyrzucić?

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Dobra panowie fotografy, może ktoś miał i poznał w jakiś tam sposób następujące puszki: Nikona D600 lub D610 vs Canon 6D? Dane papierowe znam, fora n i c wiadomo... Planuję zakup którejś z tych puszek. Szkieł żadnych do nich nie mam. Kupno puszki i oddzielnie szkła widzę jest tak samo opłacalne (grosze różnicy) jak kupno puszki z "kitem" (Nikona 24-85, Canona 24-105), także chyba wezmę samą puszkę i szkło używane. Wszelkie sugestie mile widziane:) (puszka będzie nowa ze sklepu).