jimi11 Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Paliwo zalane na jesieni na wiosne bedzie dobre. Dopiero jak motocykl stoi dluzej wtedy moze sie zestarzec. Tez duzo zalezy od sprzetu. W tym przypadku to nie jest kwestia starego paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zbycho Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Hy hy ... nieodpalałem BMW r65, dziadka, weterana o lipca ? sierpnia ? zeszłego roku.Jako że wystawiłem go na Aledrogo uznałem że jednak warto sprawdzić czy w ogóle ruszy. Zbiornik paliwa był suchy więc dolałem zupki, aku doładowane na maxa ... i ... po minucie giełdania zagadał. Pierw na prawy gar, zgasł i za drugim razem już po chwili na oba. Ufff ... nie trzeba speca, nie będzie wstydu.Tyle ... że przypomniałem sobie ( teraz ), że kranika nie zamknąłem ...qurna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joinery Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Witam, możne komuś uda mi się pomóc ;)Mam Kawasaki zx6r ninja 98 r, nie był odpalany od dobrych 2 miesięcy, gdy próbuje go odpalić trochę łapie pyrka lecz nie zapala na ssaniu i bez, jak dłużej kręcę (kilka razy) zaczyna szczelać i są świece mokre, czy wymiana świec powinna pomóc?:> w tym przypadku? czy coś innego? hm... kolega napisał ze ma problem z odpaleniem, poprosił o rady, a tu prawie "wojna" rozgorzała :icon_eek: czy paliwo się starzeje czy nie, wyjaśniliśmy sobie że się starzeje a w jakim tempie to chyba tez już wyjaśnione??? Piszemy tutaj o różnych przypadkach odpalania i rożnych motocyklach z rożnymi silnikami i układami zasilania (gaźniki , wtryski) , piszemy o starych motocyklach jak długo stały i że na starym paliwie zapalał na "dyg" jasne że tak mogło być (ruski ZIŁ też był na gaźnikach i palił na różnych specyfikach) i nikt tego nie neguje .... to ja poruszyłem temat starzenia się paliw i aby nie ciągnąć kto odpalił a kto nie powiem tylko że podpowiedziałem jak w prosty sposób który sprawdził się u wielu ( dotyczy również wtrysku), uniknąć doszukiwania się problemów w świecach i innych niedomaganiach silnika, i nikt nikomu nie karze wylewać paliwa (jedynie uszlachetnić lub dolać świeżego) niekiedy szuka się dziury w całym a najprostsze sposoby nie przychodzą nam do głowy , a czy któryś z Was to zrobi czy nie to już inna sprawa , dla mnie możecie nawet rozbierać silniki do ostatniej śrubki . Pamiętać należy o jednym ! dzisiaj silniki i nawet ten z 98r. są bardziej czułe na wysoko jakościowe paliwo ( ograniczenia emisji toksycznych związków, brak zawartości ołowiu i z tego powodu szybciej traci swoje właściwości a w Polsce nie oczekujmy cudów, jakie mamy paliwa to wszyscy wiemy) Pozdrawiam i życzę udanego odpalania z każdą wiosną :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian zxr Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 ja moją maszynkę odpalałem zimą ''ale'' :D w ładny słoneczny dzionek z suchym asfaltem 20-30 kilometrów mrożenia dupska :D (robiłem krótkie trasy) . odpalanie w miejscu i gaszenie nie ma sensu :wink: i faktycznie szkodzi to na świece ... :excl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekxmuza Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Witam. Jednak problem byl ze swiecami. Wymienilem swiece i odrazu odpalil.pochodzil na ssaniu rozgrzal sie przejechalem sie i jest wszystko ok.dzieki;) teraz tylko zamianic na quada bardziej mi jednak pasuje quad caly rok mozna szalec;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi