relakzstyle Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 tanie agv to smietnilk wogole agv sa dziwne nawet w samej konstrukcji i ukształowaniu skorupy... natomiast hjc bym nie skreslał, za 1100 mozna wyrwac RPHA a to juz wysoka polka... Shoei sa brzydkie hehe i malowania maja kiepskie . 700 zl to troche malo na dobry kask , ja bym poczekal na grudzien i za 700 mozna wtedy hapnac np suomy (kozak malowania i dobre wykonanie ale nie kazdemu pasuje do lba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Jak znajdziesz kask z 2010 roku zrobiony z plastiku, to choćby leżał pod kloszem, nie warto się pchać w taką "promocję". To co wyżej było o wadach XR-1000, jest poprawione w następcy. Jakość wykonania i tak jest o niebo lepsza niż u większości pozostałych producentów. Jeśli chcesz mieć naprawdę bardzo wydajną wentylację, to posłuchaj Yubego i bierz X-spirita - tylko że to przynajmniej 3-4 razy większy koszt. XR-1100 sprawdzi się bardziej, zresztą popatrz w czym jeżdżą bardziej doświadczeni po torach i ulicy. HJC i Suomy - sensownie jest brać tylko najwyższe modele, pytanie co lepiej pasuje na Twoją bańkę. Nie bądź baba jak niektórzy i kolor weź jako ostatnie kryterium wyboru: kask ma chronić w czasie jazdy i przy glebie, a nie tylko ładnie wyglądać na fejsie. Od tego masz motocykl ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mossberg Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Mogę Ci z Niemiec Shoei-a Qwest-a ściągnąć nowego za 1100-1150zł w standardowym malowaniu(biały lub czarny).Używek paroletnich nie polecam... dlaczego? - wszystkie powody już chyba koledzy wymienili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piórko Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Ale tanie modele AGV są zwyczajnie gówniane, swoją drogą drogie też. Ciekawa opinia... Z doopy zresztą wzięta. Ja jeździłam w Shoeiu XR-1000, który mnie uciskał (widocznie kształt skorupy nie dla mojej dyńki). W dodatku pinlok był zbyt mały i jego krawędź wypadała na linii mojego wzroku.Teraz jeżdżę w AGV GP-Tech i jest bardzo wygodny, pinlok jest natryskowy, więc nie mam problemu z polem widzenia. Ma bardzo dobrą wentylację. Ale jest dużo głośniejszy od Shoeia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Nie ma czegoś takiego jak pinlock natryskowy. Jak nie paruje Ci szyba w zwykłym antyfogu, to tylko świadczy o tym, że jeździsz w dobrych warunkach :). Na deszcz czy jesienne wieczory nie ma innej opcji i już, kto używa ten wie. XR-1000 faktycznie miał ten brzeg pinlocka niezbyt fortunnie poprowadzony, ale to samo jest w Multitecu, w Raidzie, w X-spiricie (1). Wszystko zależy od pozycji na moto. Dlatego właśnie powstał XR-1100. Qwest to kiszka, jeśli chodzi o parametry (wentylacja, hałas, wypinanie wnętrza) więc nic dziwnego, że Niemcy (jako bardziej doświadczeni) wyprzedają ten szajs Polakom. Szkoda że za takie pieniądze, bo to też żadna promocja.PRZYMIERZ koniecznie! Po co masz potem być jedną z (nielicznych) osób obrażonych na shoeia, "bo nie pasuje". Różne modele leżą różnie i nic na to nie poradzisz. Nie mierz jednak zbyt wielu sztuk, bo łeb spuchnie i nic nie wybierzesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepekvt Opublikowano 27 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 KOlor mnie totalnie nie interesuję, mam niebieski moto a kask może być i czerwony czy żółty, chodzi o aerodynamikę i bezpieczeństwo głowy. Ponad tę kwotę to już ciężko, do 800zł się chciałbym zmieścić :< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 (edytowane) To sam tytuł tematu jest mylący. Nie trafisz na dobrego shoeia w tych pieniądzach (a jak znajdziesz, to nie będzie dobry), ale parę innych zbliżonych kasków już tak. Każdy będzie miał jednak jakieś "ale", z tym że nie wszystko wychwycisz od razu, niektóre dopiero po zmianie na kolejny kask. I kolejny. I jeszcze jeden.Do Xr-1000 powstał duży pinlock i można go kupić w DE. Jest na cały wizjer.Już nieważne, znalazłem - plus dla Ciebie :). Edytowane 27 Września 2012 przez Arcer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepekvt Opublikowano 27 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 czyli ten xr1000 nie jest wart tych 800zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Musisz mieć pewność, że nie jest używany. Jak stał na półce to nic mu nie będzie, ale jak ktoś w tym jeździł to nie ryzykuj, chyba że ostatecznie od kolegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diabeł Piszczałka Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 w tym XR jest szyba CW-1? Cytuj Dlaczego na świecie żył i czego chciał, dokąd dążył, komu służył - sam nie wiedział. Służył stepom, wichrom, wojnie, miłości i własnej fantazji. Primum non nocere. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 XR-1000 (oraz Raid II, X-Spirit I) - szyba CX-1V.XR-1100 (oraz Qwest, X-Spirit II) - szyba CW-1. Zajrzałem na jakieś angielskie serwisy i widzę że brzeg pinlocka w tej wersji rozszerzanej CX-1V trafia pod uszczelkę wizjera. Domyślam się, że nie pozostaje to bez wpływu na trwałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diabeł Piszczałka Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 do qwesta pasowałby mi taki pinlock, bo teraz jak jest chłodniej to nie otwieram wentylacji i dookoła pinlocka brak widoczności.. Cytuj Dlaczego na świecie żył i czego chciał, dokąd dążył, komu służył - sam nie wiedział. Służył stepom, wichrom, wojnie, miłości i własnej fantazji. Primum non nocere. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Przy czym właśnie ten w Qweście już jest większy (właściwie wyższy) niż w poprzedniku i tu już (chyba) nie znajdziesz szerszego (a nawet jeśli, trzeba przerobić/wymienić wizjer). Nic nie poradzisz na parujące brzegi, piny muszą tam być bo inaczej niszczyłyby uszczelkę przy otwieraniu szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mossberg Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 XR-1000 faktycznie miał ten brzeg pinlocka niezbyt fortunnie poprowadzony, ale to samo jest w Multitecu, w Raidzie, w X-spiricie (1). Wszystko zależy od pozycji na moto. Dlatego właśnie powstał XR-1100.Qwest to kiszka, jeśli chodzi o parametry (wentylacja, hałas, wypinanie wnętrza)(...)Ale pierdoły wypisujesz - Qwest jest "wypychany" ? może wręcz "wyprzedawany? Niemiaszki wyprzedają ale Raid-a, bo "zastąpił" go w prostej linii właśnie Qwest.Qwest ma dużo rzeczy wspólnych z XR-1100(znaczna część wyściółki, wizjer, pinlock etc)Powstał jako kask 'turystyczny' (pozycja motocyklisty). Jest bardzo cichy i na prawdę super wykonany.Niczym nie odbiega od pozostałych Shoe-i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Mam na myśli wentylację. Jest naprawdę lipna (aż dziwne, bo XR-1100 ma znacznie, znacznie lepszą), a poziom hałasu zdecydowanie nie przystoi kaskowi reklamowanemu jako "najcichszy kask integralny". Model modelowi nierówny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi