< EnDriU > Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Witam , mam taki problem mianowicie od nie dawna wydawało mi się że moja Yamaha chwilowo tak troszeczkę czeszczy (na zimnym silniku). Działo mi się tak z jakieś 5 dni . Dzisiaj zjeżdżając na parking mrugła mi kontrolka ciśnienia oleju . Mój Tata powiedział że mi motor coś osłab ponieważ miał nie wielkie problemy z wyprzedzeniem Rometa 747 2T i ślizgało sprzęgło (bo wcześniej romet nie mógł nawet dychnąć przy Yamaszce) mi się wydaje że wszystko jest tak jak było , mniejsza z tym . Gdy sprawdziłem olej to doznałem szoku :D ponieważ był szary . Chciałem go zmienić ale nie wiedziałem gdzie , co , i jak. Na deklu silnika pisze że wchodzi 700ml . Mi się wydaje że to jest jeden i ten sam olej do smarowania sprzęgła i silnika ale nie jestem pewnien . Czyż bym zatarł silnik ? Bardzo proszę o pomoc . Dzięki z góry ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Lichota Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 mi się wydaje że masz dwa osobne oleje ale pewny nie jestem;< sprzęgło zobacz czy masz dobrze podkręcone i wymień olej;x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 A ja myślę, że zanim wsiądziesz na motocykl to zrób odpowiedni kurs w tym przypadku nawet A1 Na takim kursie dowiesz się, że motocykle dwusuwowe mają oddzielny olej do skrzyni biegów ze sprzęgłem i oddzielny mieszany z benzyną do smarowania silnika. Czasami jest dozownik, czasami trzeba samemu mieszać w zależności od modelu. Dowiesz się też pozostałych rzeczy związanych z eksploatacją jak np. gdzie i po co jest płyn hamulcowy. Kontrolka która Ci się zaświeciła jest od zbiornika dozownika a olej który miał barwę szarą jest zanieczyszczony płynem chłodniczym i trzeba rozebrać pompę wody w której znajduje się simmering uszczelniający układ. W ogóle to dam Ci najlepszą radę jako, że dwa takie sprzęty miałem BA jeden nadal mam. Sprzedaj to w pajdu, bo tego motocykla nie da się dobrze naprawić bez grubej gotówki. Tam zawsze coś się spierniczy. Tak na zakończenie. Trzeszczy a nie czeszczy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
< EnDriU > Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 To że jest dozownik oleju do mieszanki i płyn hamulcowy to wiem nie jestem głupi , gdybym nie wiedział po co i dlaczego 2T jest smarowany olejem razem z paliwem albo po co jest płyn hamulcowy to bym się wgl. nie brał motory . Mi tylko chodziło o tą kontrolkę która mi się zaświeciła , czyli do skrzyni ktoś wlał olej chłodniczy Dzięki za odpowiedź ! :D Aaa czy jeszcze mógł bym was prosić żebyś cie mi powiedzieli jaki olej leje się do skrzyni i sprzęgła mianowość itp. Spróbuję to wszystko jakiś wycziścić , jeżeli się nie uda to zrobię jak mi radził Shinigami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 .... może głupi nie ale też nie zrozumiałeś co napisałem. Tak czy siak przeczytaj coś na temat eksploatacji motocykla dwusuwowego, bo zakatujesz tą śmietniczkę na kółkach.Do skrzyni przedostał się/wyciekł płyn z układu chłodniczego.Skrzynia i sprzęgło mają wspólny olej 10W40 np. Motul Transoil 10W40 Może być też inny olej o tej gradacji przeznaczony do motocykli z mokrym sprzęgłem.Starego oleju nie oczyścisz z tej paćki, woda odparuje ale dodatki przeciw krzepnięciu i wrzeniu zostaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
< EnDriU > Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Masz rację że Cie nie zrozumiałem :D bo ja myslałem że mówiłeś o oddzielnym oleju do skrzyni i sprzęgła a mi na delku pisze że wchodzi 700ml :D a co do tego szarego oleju to chciałem przeczyścić ale w środku czyli dekiel itp. ale to jest dużo roboty , na początku myslałem że ten olej jest szary przez to że nikt bardzo długo go nie zmieniał . Śmietniczka :D ja nie nażekam na ten motorek , może dlatego że to mój pierwszy poważniejszy sprzęt . Dzięki za info ! :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi