marvin_1986 Opublikowano 29 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 Ostatnio miałem niegroźną stłuczkę z Focusem, który nagle stwierdził że zatrzyma się na żółtym. Pomijając okoliczności, silnik zgasł, a w zasadzie zatrzymał się przy prędkości około 10-15 km/h (może i mniej, bynajmniej uderzyłem z minimalną prędkością). Jechałem sobie spokojnym tempem na 5 albo 6 biegu. Po ruszeniu z miejsca okazało się, że silnik kręci się do max 3 tys. obr/min. Po dłuższej chwili jechania 40km/h moto jakby się odblokowało i silnik kręcił się już prawidłowo. Dodam, że moto odpala nadal bez problemu. Po całonocnym postoju w garażu i odpaleniu, reakcja na gaz była bardzo opóźniona powyżej tych 2 tysięcy obrotów. I tu moje pytanie do osób które się spotkały z takim przypadkiem, co mogło się stać z silnikiem po takim nagłym zatrzymaniu? Osobiście zastanawiałem się czy luzy zaworowe mi się nie pozmieniały i ogólnie czy zawory nie dostały przypadkiem po dupie. Na razie nie rozkręcałem silnika, ale w okolicach wtorku mam zamiar się mu bliżej przyjrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 29 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 Mechanicznie nic nie powinno się stać, być może gdzieś w baku lub gaźnikach miałeś brud/rdze które przy uderzeniu rozeszły się w benzynie. Tylko trudno mi powiedzieć dlaczego nie zapchały się dysze wolnych obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisek508 Opublikowano 29 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 Ja miałem coś podobnego po jeździe po dziurach a to był luźny przewód na jednym cylindrze niby jechało ale to nie było to Cytuj Motorynka -> Komar jajcun ->WSK 125 x3 -> ETZ 150 -> ETZ 250 -> GS500 -> FZR600/SC33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Słuszna uwaga, może zwyczajnie fajka źle siedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.pawelek Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 zapowietrzył się układ paliwowy. Miałem dokładnie to samo po wywrotce. Motocykl sam ci się odpowietrzył. Mój nie chciał ale jak uchyliłem mu 2 czy 3 razy wlew paliwa to mu przeszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marvin_1986 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Być może właśnie chodziło o zapowietrzony układ paliwowy- fajki siedziały jak siedziały, przewody również. Przy okazji wyczyściłem sobie gaźniki, tak dla profilaktyki. Teraz silnik pracuje już normalnie, kręci się jak trzeba. Ale strachu mi trochę napędził, w końcu sezon w pełni :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi