Smoku Opublikowano 12 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Skoro wątek jest na pierwszej stronie to mam nadzieję, że nie jest to jakaś skamielina a moja odpowiedź to nie studium z archeologii ... ;) Najgorszy ratownik to martwy ratownik. Stąd najpierw zabezpieczasz miejsce wypadku i wcale to nie musi być trójkąt. Motocykl postawiony w poprzek drogi, samochód na awaryjnych na środku pasa, nawet rower ustawiony w poprzek drogi też jest ok. Oczywiście w pewnej odległości od miejsca zdarzenia. Nawet jeżeli ktoś zwolni by Cię opier**lić to masz już jedną osobę do pomocy. Później jest ocena miejsca zdarzenia pod kątem czychających niebezpieczeństw. Jeżeli na rozbity pojazd wali się słup z trakcją elektryczną to musisz ocenić czy dasz radę przetransportować poszkodowanych w bezpieczne miejsce przed zwaleniem nie ryzykując swojego życia czy też nie. Jeżeli przewody już spadły i "skaczą" w okół pojazdu to poza telefonem [nawet 15tym z koleii] nie robisz nic. Na nic się nie przyda kolejny poszkodowany. Jak już wiesz, że możesz się zbliżyć to zadbaj o wałsne bezpieczeństwo przed chorobami - stąd taki duży nacisk na noszenie ze sobą rękawiczek jednorazowych. Breloczek przypięty do kluczy z rękawiczkami w środku naprawdę niewiele kosztuje a uchować może przed zarażeniem się ciężkimi chorobami. Jak się zdarzy, że nie masz rękawiczek, to przy najbliższym tankowaniu zabierz ze sobą ze stacji rękawiczki foliowe - rwą się szybciej i nie są tak wygodne ale od biedy też są ochroną. Osobiście mam taką przypadłość, że dość często trafiam na wypadki z poszkodowanymi i to jako pierwszy lub jedyny co coś zrobi. A zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzać fakt, że właśnie ratujecie komuś życie. Smoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi