Skocz do zawartości

Wymiana sprężynki wysprzęglika w XV250 Virago.

Gość Lefthandy
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Lefthandy

No,... pękła mi sprężynka od takiego mechanizmu spustowego sprzęgła (fota poniżej tyle, że tu sprężynka jest cała)

spr%25C4%2599%25C5%25BCynka.jpg

Nową sprężynkę już mam. Ale mam problem z jej założeniem. Kumpel powiedział, że tylko odkręcam osłonę łańcucha i pyk! tam mam śrubę od tego wichajstra i luz.

Odkręciłem więc i jest tam tylko coś takiego:

IMG_0041.jpg

Jest tam tylko taka chromowana śruba jak na zdjęciu, która mi wygląda po prostu na śrubę od obudowy skrzyni, a nie tego mechanizmu. Inny typ powiedział mi, że ta włąsciwa śruba jest za zębatką. Muszę zdjąć łańcuch, odkręcić zębatkę i wtedy się do niej dostanę. Ale patrząc na układ tego wszystkiego podejrzewam, że pierdoli głupoty.

I teraz tak: siedzę nad rozkręconą osłoną i roztrząsam dylematy: ruszyć tą śrubę czy nie. W katalogu części widziałem, że tam jest sporo tych elementów plus jakieś cięgienko do sprzęgła. Boję się, że jak odkęcę to tak na pałę, to coś mi tam wyskoczy i poleci do środka no i wtedy to będę musiał rozkręcać pół silnika. A tego nie chcę. Nie mam warunków ani narzędzi.

Zna się ktoś może na tych sprzętach? Jest ktoś kto to już rozkręcał i wie co tam jest? Jak wymienić tą sprężynkę w miarę bezboleśnie?

Ta śruba troche za bardzo pokrywa się z osią dźwigni wysprzęglika żeby była tylko od dekla - często są to 2 funkcje - blokada i mocowanie pokrywy . Przy odkręcaniu zachowaj czujnośc niczym jarosław na miesięcznicy smoleńskiej i nie daj się pokonac nadchodzacej sile wypychającej śrubę z otworu .

Nie no , śruba utrzymuje oś wysprzęglia w jednej pozycji wchodzac w wycięcie na jego osi, jak ją odkręcisz i wyjmiesz całkowicie to będziesz mógł wyjąc wysprzęglik i tyle. Ja tam nie widz\e innej opcji , od razu mówie że nie grzebałem dłuzej niż 10 minut przy xv250 :P

Edytowane przez janosikkk

Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D

Gość Lefthandy

Dzięki Janosikkk, też tak myślę. Tylko boję się, że jest tam coś co po wyjęciu wysprzęglika może mi wpaść gdzieś tam do silnika i to mnie tylko powstrzymuje przed rozkręceniem.

Aż mi się łapy pocą.

• 2 tygodnie później...
Gość Lefthandy

No i mam kolejny ból głowy. Okazało się, że ten wysprzęglik jest walnięty. Sprężynka to był tylko "czubek góry lodowej". Podobno miałem niezłego farta, bo ułamana końcówka poleciała do silnika ale na szczęście nigdzie się nie wkręciła. Mechanicy mówią, że musiał nieźle oberwać.

Uffff, jak to dobrze czasem mieć chinola.

Teraz latam za nowym wysprzęglikiem, prawą uszczelką do pokrywy skrzyni korbowodu i nowym sprzęgłem.

Zabawna sprawa: w salonie YAMAHy taki wysprzęglik ściągają tylko pod konkretny numer silnika. Czyli tutaj nic nie załatwię. Zostają "sprowadzacze" chinoli. O qrva, już się boję...

Sprzęgło oczywiście jest dobre, ale tarcze mi się już ślizgają więc przy okazji wymienię na nowe.

Uszczelka, w ocenie mechaników i ku ich zaskoczeniu, też jest w stanie nadającym się jeszcze do użytku. Ale wiadomo - na wszelki wypad lepiej kupić nową, bo raz ruszona już nie będzie taka szczelna.

Czy są jacyś handlarze częściami, gdzie można by taki wysprzęglik zanabyć? Na Allegro nic nie ma. Szukałem.

Edytowane przez Lefthandy

jak wygląda ten wysprzęglik ? Jeśli w salonie yamahy zamawiają tylko po numerze silnika to zmień salon yamahy.

Jak do kurzej stopy może być sprzęgło dobre jeśli tarcze się ślizgaja ?

Mało detali a dużo marketingowego pierdolenia.

Edytowane przez Saltus