Skocz do zawartości

Wymienilem sprezyny na progresy

Gość Anonymous
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

W sobote wymienilem sprezyny na progresywne wilbersa, okazalo sie ze sprezyny ktore mialem tez juz byly progresywne, ale byly duzo bardziej miekkie. W starych miekka czesc byla mniej wiecej do polowy sprezyny, w nowych miekki kawalek to 1/5 dlugosci sprezyny. zmienilem tez uszczelniacze, simmeringi przeciwkurzowe i olej. Wlalem olej castrola SAE 15 czyli dosyc "twardy". teraz przod jest duzo twardszy i lepiej sie zachowuje w zakretach. Teraz chyba dorobie lacznik miedzy lagami na grubszy i sztywniejszy, bo ten co jest jakis lichawy mi sie wydaje. moze to jeszcze bardziej poprawi zachowanie sie przodu w trakcie jazdy.

Opisz jakie sa obiektywne różnice i korzyści z zastosowania sprężyn progresywnych. Co prawda m/w wiem ossso chodzi ale chciał bym poznac opinie normalnego uzytkownika a nie "speców" z róznych gazet. 15W to zeczywiście dośc twardy olej. Ja wlałem najpierw 10W20 Arala ale przód był jak zabetonowany więc odciagnałem strzykawka równa ilośc oleju z każdej goleni i dolałem 0W10. Jak dla mnie jest ok ale własnie zastanawiałem sie nad wymianą sprężyn na progresywne.ZR7 jest dość ciężki (236kg) a przód na zwykłych sprężynach i na dodatek bez fabrycznego łącznika między lagami.Wydaje mi sie że od ~170/h zaczyna lekko pływać a to nie jest przyjemne.Sam twardszy olej chyba nie wystarczy. Może "utwardzić" sprężyny przez zastosowanie dłuzszych tulejek między sprężyną a korkiem górnym,a jak nie pomoże to wymienic sprężyny? Ile kosztuje kpl?

Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3

Gość Anonymous

progresywne dzialanie polega na tym ze na samym poczatku masz zawieszenie bardzo miekkie do pewnego momentu, sprezyna jest tak zwinieta ze czesc jej jest miekkai latwo ja ugiac a pozostala czesc twarda, po ugieciu miekkiej czesci zaczyna dzialac twarda czesc, nie wiem czy sprezyna progresywna bedzie twardsza od normalnej, ja po zmianie poczulem duza roznice, moze dlatego ze rozne firmy produkuja rozne twardosci sprezyn, a zmiana oleju na gestszy powinna isc w parze ze zmiana sprezyny na twarsza i odwrotnie, jak zmieniles sam olej na twardszy to sila amortyzacji powinna sie zwiekszyc, ale nie twardosc zawieszenia, ja kupowalem sprezyny wilbersa www.wilbers.de sa tam rozne opcje, ja kupilem najtansze po 80 eur (komplet). sa jeszcze takie lepsiejsze po 129 eur za komplet. musisz sie dowiedziec czy ich sprezyny beda twardsze od Twoich standardowych, najlepiej wyslij maila z zapytaniem, jesli beda twardsze to zglos sie do mnie, bedziemy kombinowac nizsza cene :evil: .

Red zmiana usztywnienia między lagami pomoże np. przy hamowaniu ponieważ masz jedną tarcze z przodu więc będzie duża różnica. Tak poza tym to chyba nie ma aż tak wielkich sił podczas samej jazdy.

Też by mi się przydały twardsze do mojego "pontonika" no a tylne amory do wymiany :? . Ehhhh worek bez dna....

Red zmiana usztywnienia między lagami pomoże np. przy hamowaniu ponieważ masz jedną tarcze z przodu więc będzie duża różnica. Tak poza tym to chyba nie ma aż tak wielkich sił podczas samej jazdy.

Też by mi się przydały twardsze do mojego "pontonika" no a tylne amory do wymiany :? . Ehhhh worek bez dna....

PGR nie bój żaby, łobadamy wszystko na bajzlu we Wrocławiu w sobotę.