Skocz do zawartości

Problemy ze sprzęgłem

Marcin84
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem ze sprzęgłem. Wymieniałem ostatnio tarcze i jak wszystko skręciłem to nie można było nacisnąć sprzegła. Odkręciłem troche śrubki te z metalowym zagięciem a poza tym powyjmowałem podkładki spod sprężynek. Jak to wszystko zrobiłem to niby działało ale, raz dobrze raz źle. Jak raz włączyłem sprzegło pojeździłem troche to za drugim razem musiałem przy klamce całkowicie dokręcić linke, i znów działało ale potem musiałem aby zadziałało odkrecić całkowicie. Nie wiem co jest źle bo zrobiłem wszystko tak jak było, tzn. włożyłem podkładki pod sprężynki, odkręcałem dokręcałem śrubki, ale nic to nie dało. Ze starymi tarczami nie miałem takiego problemu, i nie wiem co robić bo zrobiłem wszystko dobrze.

Pozdrawiam

czesc.

po pierwsze radzilbym przejrzec ten dzial ,napewno jest tam kilka tematow zwiazanych z twoim problemem...a tak wogole toj aka MZ jezdzisz,jesli 250 lub 251 to mozesz czytac moj ponizszy text,jesli nie masz 250 badz 251 tzn ze naplodzilem sie na marne... :|

po drugie nalezy zlozyc sprzeglo tak jak jest to zalecane przez producenta...wszystkie srobki w koszu musza byc dokrecone na max!!!! jesli zmieniales tarczki to mogles sie spotkac z takim samym problemem jak ja ...tylko ze ja ostatnio zmienialem caly wklad sprzegla-mianowicie tarczki wraz z przekladkami...okazalo sie ze tarczki sa za grube i nalezalo je zetrzec na papierze sciernym...u mnie pomoglo i sprzeglo dzialalo super...(szkoda tylko ze przez jeden dzien,bo na drugi mailem wypadek... :buttrock: )

co do grubosci tarczek...to jesli zlozysz wszystkie tarczki wraz z przekladkami to razem powinny one miec grubosc ok 21-22 napewno nie wiecej niz 23 mm...

po trzecie to podkladki nie przychadza pod sprezynki!!!! tylko na te dlugie szpilki od zewnetrznej czesci kosza...podkladki wkladasz na szpilki w miejscach gdzie sa na nich gwinty a nastepnie na to przychodzi ten aluminiowy docisk ...

co do scieranai tarczek to najlepiej jak na prosty blat polozysz papier scierny i bedziesz na nim scieral tarczki obustronnie...oczywiscie nalezy to robic z umiarem caly czas kontrolujac wymiar grubosci wszystkich elemantow...

powodzenia

pzdr

czesc.  

po pierwsze radzilbym przejrzec ten dzial ,napewno jest tam kilka tematow zwiazanych z twoim problemem...a tak wogole toj aka MZ jezdzisz,jesli 250 lub 251 to mozesz czytac moj ponizszy text,jesli nie masz 250 badz 251 tzn ze naplodzilem sie na marne...  

Mam Ts 250/1 - wiem dlaczego nie wyswietliło na profilu

po drugie nalezy zlozyc sprzeglo tak jak jest to zalecane przez producenta...wszystkie srobki w koszu musza byc dokrecone na max!!!! jesli zmieniales tarczki to mogles sie spotkac z takim samym problemem jak ja ...tylko ze ja ostatnio zmienialem caly wklad sprzegla-mianowicie tarczki wraz z przekladkami...okazalo sie ze tarczki sa za grube i nalezalo je zetrzec na papierze sciernym...u mnie pomoglo i sprzeglo dzialalo super...(szkoda tylko ze przez jeden dzien,bo na drugi mailem wypadek...  )

co do grubosci tarczek...to jesli zlozysz wszystkie tarczki wraz z przekladkami to razem powinny one miec grubosc ok 21-22 napewno nie wiecej niz 23 mm...

To chyba to bo moje nowe aż wystawały poza ten taki duży metal co sie je tam wsadza :D

po trzecie to podkladki nie przychadza pod sprezynki!!!! tylko na te dlugie szpilki od zewnetrznej czesci kosza...podkladki wkladasz na szpilki w miejscach gdzie sa na nich gwinty a nastepnie na to przychodzi ten aluminiowy docisk ...

Tak zrobiłem ale źle to opisałem

co do scieranai tarczek to najlepiej jak na prosty blat polozysz papier scierny i bedziesz na nim scieral tarczki obustronnie...oczywiscie nalezy to robic z umiarem caly czas kontrolujac wymiar grubosci wszystkich elemantow...  

powodzenia  

pzdr

Dzięki i chyba powinno działac bo jak kupiłem nowe to zobaczyłem że te stare wcale takie zle nie były ale skoro miałem już nowe to je władowałem :buttrock: